Cześć, jestem w posiadaniu właśnie takiego kotka w podanej przez Ciebie konfiguracji. Mam go już 3 lata i zrobiłem nim 50k km.
Zacznę od mniej przyjemnej części bo pewnie to najbardziej Cię interesuje. Największą wadą tego silnika to brak dodatkowych dwóch cylindrów
A po za tym w tym silniku występują problemy z chłodzeniem, pompy wody padają, układ chłodzenia jest na plastikowych rurkach które fabrycznie były zgrzewane (!) i pojawiały się wycieki, kompresor również ma swoje bolączki, problematyczna kwestia biorąc pod uwagę dostępność serwisów. Są to typowe usterki z którymi spotkasz się czytając dłużej to i zagraniczne fora (szczególnie polecam). Nie mam porówannia z innymi autami tej klasy więc nie wiem czy części są drogie czy tanie... Nie stosuje zamienników i nie płaczę z tego powodu raczej spodziewałem się droższej ekploatacji. Rozejrzyj się przed zakupem czy masz w okolicy serwis który się na tych autach bo dla mnie dostęp do serwisu to jedna z większych wad.
Apropo samego auta to jest świetne! Subtelna mieszanka komfortu i sportowych wrażeń. Auto samo w sobie jest ciężkie i niutonometry są potrzebne żeby go napędzić, a w tej wersji silnikowej jest ich powiedziałbym w sam raz. Zmierzam do tego że zakres w którym auto przyśpiesza zaczyna się powyżej 2,5krpm i ciągnie równo do odcinki, a dodając do tego fakt że biegi w są długie to trudno uświadczyć efekt jak w turbo, jest to zdecydowanie liniowe rozwijanie mocy. Nie wiem jak w wersji z napędem na tył, ja mam AWD które ma charakter tylnonapędowy, a przód dołącza się w razie utraty trakcji (nagłej, bo przy delikatnym kontrolowanym poślizgu bez agreswynych ruchów kierownicą można utrzymać jazdę bokiem na śliskiej nawierzchni). Zryw z postoju jest bardzo przyjemny, pełny gaz nie zrywa trkcji, a w zimowych warunkach można sobie na dużo pozwolić. Auto jest bardziej nastawione na komfort jazdy z predyspozycjami na zabawę od czasu do czasu. Szczerze od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą auta, ale naprawdę trudno mi znaleść sensowną alternatywę która by mi pasowała.