Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Czujniki parkowania podczas jazdy do przodu

<< < (2/2)

Zbyszek01:
Nie mam aktywnego i u mnie uruchamiają się automatycznie przy wolnym dojeździe do przeszkody a nawet krawężnika jak parkuję pod skosem, Nic nie ustawiałem, tak było jak kupiłem.

M737:
mam radar aktywny, mam tempomat aktywny, hamowanie automatyczne... czujniki przednie działają jak chcą i kiedy chcą, często trzeba je wymusić

wemar:
Mam ABD bez aktywnego tempomatu, czujniki parkowania czasem działają wg własnego uznania. Potrafią załączyć się 5 m przed pojazdem z przodu, przy wolnej jeździe, często aktywują się w deszczu, za to potrafią nie zadziałać w garażu 50 cm od ściany lub drugiego auta.
Po aktualizacji softu straciłem też możliwość ręcznego włączenia kamery, jeśli nie jest włączony wsteczny.  :(

Kamera jest ok., funkcja wykrywania ruchu poprzecznego bardzo się przydaje, za to wykonanie kamery już nie cieszy. W Mercedesie kamera jest schowana i wysuwa się tylko na czas pracy - dzięki temu nie ma problemu zabrudzenia przy jeździe po mokrej lub zaśnieżonej drodze.

jako_tako:
Mam tak samo w Land Rover (ta sama firma),  Mysle, ze reczne wlaczanie czujników jest lepszym rozwiazaniem. Inaczej pipsanie doprowadza mnie do szału np. w korku.

--- Cytat: kirk42 w Kwiecień 11, 2021, 08:45:14 am ---Cześć!
Jeżdżę XE wyposażonym w tylne i przednie czujniki parkowania oraz tylną kamerę i zauważyłem, że dojeżdżając do przeszkody przodem nie wrzucając wcześniej wstecznego czujniki nie są aktywne i każdorazowo muszę je sobie włączać. Nie mogłem w to uwierzyć i zerknąłem do instrukcji i widzę tam następujące informacje:
"System wspomagania parkowania jest włączany automatycznie po włączeniu biegu wstecznego (R) lub położenia neutralnego (N)."

Czy da się coś z tym zrobić żeby czujniki aktywowały się same, gdy prędkość spadnie np poniżej 10 czy 20 km/h tak jest odbywa się to w zdecydowanej większości samochodów wyposażonym w przednie czujniki parkowania?

Dzięki za podpowiedzi!

--- Koniec cytatu ---

brawet:
A u mnie wszystko dobrze działa :) Czasami nawet są nadgorliwe :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej