Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Czujniki parkowania podczas jazdy do przodu

(1/2) > >>

kirk42:
Cześć!
Jeżdżę XE wyposażonym w tylne i przednie czujniki parkowania oraz tylną kamerę i zauważyłem, że dojeżdżając do przeszkody przodem nie wrzucając wcześniej wstecznego czujniki nie są aktywne i każdorazowo muszę je sobie włączać. Nie mogłem w to uwierzyć i zerknąłem do instrukcji i widzę tam następujące informacje:
"System wspomagania parkowania jest włączany automatycznie po włączeniu biegu wstecznego (R) lub położenia neutralnego (N)."

Czy da się coś z tym zrobić żeby czujniki aktywowały się same, gdy prędkość spadnie np poniżej 10 czy 20 km/h tak jest odbywa się to w zdecydowanej większości samochodów wyposażonym w przednie czujniki parkowania?

Dzięki za podpowiedzi!

M737:
one działają jak chcą... jadąc wolno przez podziemny garaż czasami aktywują się same a czasami dojeżdżam do
ściany i muszę uzyć przycisku... taki urok JAGów, jak kazdy kot heh

rmazurek:
w moim epace mozna wlaczyc zeby uruchamialy sie automatycznie - po wykryciu "przeszkody" z przodu - opcja jest dostepna na wyswietlaczu gdy czujniki sa aktywne.

kirk42:
Myślę, że u mnie może to tak nie zadziałać ponieważ Ty masz pewnie radar i aktywny tempomat. Ja tego niestety nie mam, więc pewnie jedynym co mogłoby aktywować czujniki byłoby info o prędkości pojazdu. Notabene tak jak to działa praktycznie w każdym aucie z przednimi czujnikami parkowania.

rmazurek:
ta opcje pokazał mi kolega tez w epace, w ktorym nie bylo aktywnego tempomatu/radaru

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej