Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Płyn DEF

<< < (4/11) > >>

M737:
pytanie czy tylko skasować błąd czy też wyczyścić układ jak na filmiku wyzej

Zbyszek01:
Ja bym wyczyścił i zrobił kilkadziesiąt km, czytałem że powinien zniknąć sam.

kirk42:
Pozwolę sobie odświeżyć temat i dopytać.
Niedawno zakupiłem swojego XE z silnikiem 2.0 180KM czyli pewnie mam zbiornik 16 litrów. Komputer pokazuje mi, że płynu DEF starczy jeszcze na 4300 km. Zgodnie z tym co wyczytałem w tym wątku warto dolać (niekoniecznie do pełna). Moje pytanie do osób posiadających już jakieś doświadczenie w temacie. Jaki płyn dolać, gdzie najlepiej go kupić i przede wszystkim jaką ilość? Wspomiane zostało, że lepiej dolewać częściej niż raz do pełna, więc niechciałbym kupować "na zapas" żeby płyn stał w garażu i się starzał.

M737:
za każdym razem dolewałem do pełna i nigdy nie miałem żadnych problemów, mity o dolewaniu po trochu...
jak się ma skrystalizować na wtryskiwaczu to się skrystalizuje bez względu na to czy będziesz dolewał po 2 litry czy do pełna...

nigdy nie kupowałem w opakowaniu, zawsze z pistoletu na stacji BP, 1,99zł za litr
mój potrzebuje 13 litrów dolewki co 10-11kkm
nalewanie pistoletem jest niewygodne bo ciągle odbija i trwa to kilka minut
zawsze obiecuję sobie że następnym razem wezmę bańki pięciolitrowe, napełnie je z pistoletu a później
z baniek przez lejek do zbiornika w aucie - ale nigdy nie chciało mi się :D raz na rok te 5 minut jakoś przeżyję

kiedyś przy okazji akcji serwisowej na jakieś oprogramowanie zaproponowano mi dolanie w ASO w cenie
specjalnej 300zł + VAT, uśmiechnąłem się tylko i podziękowałem, 3 stówy za mocznik... no nie, to wolę 26zł na stacji ...brutto :D

kup 15 litrów, ile wlejesz tyle wlejesz, resztę wylej i tyle, przy tej cenie dwa czy trzy wylane litry żadna strata

Zbyszek01:
Nie stosowałem ale i nic na ten temat nie wiem. Wyczytałem że ludzie też leją środek czyszczący, może ktoś u nas ma wiedzę na ten temat?
Płyn o którym piszę to (pierwszy lepszy znaleziony) : https://www.petrostar.pl/chemia/dodatki-do-paliwa/tunap/tunap-986-systemowy-dodatek-aktywny-scr-2w1-adblue

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej