Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Płyn DEF
Zbyszek01:
--- Cytat: goral73 w Sierpień 16, 2023, 18:01:41 pm ---I niestety mnie również dopadło "niewłaściwe parametry płynu DEF" i później "błąd system DEF pozostało 840 km..."
Kod błędu P2BAE - oczywiście brak możliwości usunięcia tego błędu.
Nadmienię ze nastąpiło to po dolewce AdBlue z banki 10 l z Orlenu świeżego 5 dniowego płynu / z dodatkiem „Tunap 988” / i po przejechaniu 1200km od dolewki.
Spróbuje zlać stary płyn przeczyścić sondę i nalać nowego.
Jeżeli powróci problem .... będzie Euro5 ;)
Jeżeli ktoś z kolegów ma jakiś pomysł będę wdzięczny.
--- Koniec cytatu ---
Jak już robisz koło sondy to można jeszcze wykręcić wtryskiwacz i jego wyczyścić/przemyć bo na nim dużo się krystalizuje. Po wlaniu świeżego i przegonieniu auta może (ale i nie musi) błąd się zresetować. W paru miejscach czytałem że podobnie wyskakiwał błąd po zatankowaniu AdBlue do pełna. Ja wolę częściej a mniej, profilaktycznie :-trudno
Zbyszek01:
Dodam dwa zdjęcia po ostatnim tankowaniu, dolałem 5 litrów. Zdjęcia wyświetlacza się różnią od wcześniejszych bo zmieniłem auto.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
goral73:
Dziękuje za sugestie , jutro za to będę się zabierał może uda mi się parę fotek strzelić i załączyć na forum - zobaczymy czy coś to pomoże w każdym razie dam znać co i jak.
Robik:
Ja zawsze dolewam do pełna po pojawieniu informacji o koniecznosci uzupelnienia plynu. Problem na ta chwile nigdy mnie nie dotknal. 128Kkm przebiegu. W innym aucie identyczna sytuacja. Pamietam ze watek rozkalibrowania czujnika poziomu plynu def pojawial sie czesto w przypadkach, gdy byla zrobiona niewielka dolewka plynu (5L)
piotrrf:
Pewnie systemy w XF i XE sa takie same, Ja nie mam licznika pokazujacego ile litrow moge dolac. Przelicza mi na km.
Dolewalem do pelna jak bylo okolo 6 tys,km do pustego i niedawno tylko 3 litry. Zadnych problemow jak narazie nie odnotowalem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej