Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
204dtd wymiana lancucha rozrzadu
piotrrf:
Az trudno uwierzyc,ze w tak nowym aucie moglby sie zerwac lancuch. To tylko 80 tys.km.
Ja mam 110 tys. i nic nie slychac. Nie wiem jak duzy ma wplyw na to wymiana oleju ale ,z tego co wyczytalem to raczej napinacz siada jesli olej jest brudny i przepracowany. Lancuch nie naciagniety wiadomo co dalej.
A tak z ciekawosci zapytam...nie powinno wywalic wczesniej jakiegos bledu?
Robik:
W poczatkowym okresie produkcji sporo jaguarow z silnikiem 204dtd Ingenium 2.0D mialo problem z błędami na desce rozdzielczej wskazujace na rozciagajacy sie lancuch. Znaczna część brytyjskich klientow lądowała w ASO na gwarancji, co wymyslil producent??? Oficjalnie problem istniał w czujniku polozenia walkow, wgrywano poprawki H027 w efekcie blad na tablicy sie nie pojawial. Niestety w tle nastepowalo dalsze rozciaganie lancucha (interwaly olejowe co 34Kkm) i b czesto silniki ulegaly samozaoraniu. Nowe Jaguary po 2017 z wgranym softem H027 powodujacym ze system nie jest tak czuły jak wczesniej uspily czujnosc wlascicieli. Stad tak istotna jest kontrola pracy silnika na zimnym. W GB czesc uzytkownikow uwierzyla w bajki ze poprawiono lancuchy a tak w rzeczywistosci zwiekszono systemową tolerancje na rozciaganie lancucha :)
piotrrf:
Jeśli ktoś wymienia olej jak nakazuje producent auta, to sam się prosi o kłopoty.
Dzięki za wytłumaczenie problemu i wskazanie winnego,czyli samą firmę Jaguar.
Będę uważać na odgłosy.
kirk42:
U mine rocznik 2016, przebieg 80 tysięcy kilometrów. Samochód kupiłem z przebiegiem 33kkm i co 15 tysięcy zmieniam na Millersa. Cały czas zastanawiam się co z tym rozrządem, kiedy zmienić, a w związku z tym co napisaliście zastanawiam się teraz tylko jakiego dźwięku nasłuchiwać.
piotrrf:
Też za bardzo nie wiem jaki będzie dźwięk. Nigdy do tej pory nie miałem problemów z łańcuchem rozrządu.
Ja częściej zmieniam olej i filtr. Max 12 tyś. Choć ostatnio przy 10 tyś km zmieniam.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej