Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

xf 3,0 d trzęsie kierownicą i budą

<< < (3/3)

GTS.ELMER:
Witam! Mój problem został załatwiony.
Regeneracja maglownicy załatwiła sprawę. Chciałem wymienić na nową, lecz na całe szczęści wybito mi to z głowy.
Znajomi mówili że z tak małym przebiegiem i sposobem zabudowania podwozia wystarczy wymienić flaki za 600 zł, a nie dodatkowe 4500 zł. za dobrą obudowę.
Kot podniesiony nie miał najmniejszych luzów zarówno w zawieszeniu jak i układzie  kierowniczym. Dopiero jak się go postawiło na kołach to mechanik został "zmuszony" na kanale do sprawdzenia luzów góra - dół  w maglownicy przy jednoczesnym ruszaniu kierownicą..... wtedy pojawiły się dziwne  tępe odgłosy i wyszły luzy.
Drgania zniknęły w 95% - reszta to droga i ewentualnie początek końca tylnych tulei zawieszenia dyfra i kołyski.
Jednym słowem Panowie matlow i Driv3rrr dzięki za cenna pomoc. :-thank :-clap :-10points jcpf-animated

Tompl:
Myślę, że temat warty przypięcia, aby był widoczny. Z problemem zmaga się dużo osób, które szukają przyczyny w złym miejscu.

Jacko13:
Szanowni Forumowicze, w przypadku drgań na kierownicy lub przenoszących się na "budę" o nieoczywistej przyczynie warto zanim wydacie "milion monet" na wymianę wszystkich części które bardziej lub mniej przypadkowo przyjdą do głowy waszemu mechanikowi sprawdzić:
-zgodność średnicy piasty z otworem centrującym w feldze (w przypadku starszych felg wieloletnia korozja nieco rozkalibrowuje otwór w feldze) felga powinna nachodzić na piastę lekko pasownie i bez wyczuwalnego luzu,
-w przypadku felg po przygodach/regeneracji/lakierowaniu należy sprawdzić poprawność przylegania wewnętrznej części felgi do piasty, płaszczyzny muszą być czyste, równe i gładko przylegać.
Wiem, być może dla wielu z Was to oczywiste, ale wielokrotnie w czasie mojej aktywności zawodowej w tej branży przyjemnie było żegnać klienta który po wymianie połowy zawieszenia i czort wie czego jeszcze dowiadywał się że to usterka za 30pln...

GTS.ELMER:
Cześć. Jacko13 czy taką usterkę za 30 plm  może naprawić średniej klasy gość od wyważania opon itp., oczywiście gdy mu się go  o tym poinformuje.

MichalT:
Przepraszam za odkopanie tematu, ale innego nie znalazłem na forum. Mam zdaje się identyczny problem w x260. Luz góra dół. Mechanik który robi mi drobne naprawy nie bardzo chce się podjąć bo może być wymagana kalibracja wspomagania elektrycznego. Pytanie do kolegów powyżej czy przy naprawie u was było takie coś wymagane? Ew czy ktoś może polecić serwis w okolicy Krakowa który wymieni lub zregeneruje w przyzwoitej cenie ? Z góry dziękuję za pomoc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej