Olej, ulubiony temat forum motoryzacyjnych, myślałem ze moje pytanie było zrozumiale ale widzę ze nie zupełnie.
Instrukcja podaje akceptowalne lepkości w zależności od klimatu wiec pozostawia wybór i o ten wybór się pytam, chyba ze jaguar wydawał rożne instrukcje dla rożnych klientów w celu ograniczenia możliwych kontrowersji na internetowych forum w przyszłości, w co wątpię
Wydłużony czas niskiego ciśnienia oleju przy niskiej temperaturze jest jak najbardziej normalny jakkolwiek fakt ze pokazuje błąd znaczy ze aktualny olej nie jest najlepszym wyborem. chociaż to prawda ze dwie sekundy to nie wiele i pomijając ze widok błędu przeszkadza mojemu poczuciu estetyki, przy niższych temperaturach będzie tych sekund więcej i tego wole uniknąć.
Teoretycznie cyfra przed W odpowiada za lepkość na zimno ale olej nie jest jakimś magicznym płynem który wbrew swojej olejowej naturze może stać się rzadszy na zimno i zgęstnieć na gorąco, różnica miedzy 5w30 a 5w40 na zimno jest jest znaczna chociaż posiadają to samo 5w
Wiec wracając do pytania, jaka lepkość lejecie do swoich silników tak żeby służyła cały rok bez kłopotów jeśli to nie tajemnica?