Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Ja się pytam gdzie się podział "auto hold"!?
kasparov:
Cześć, mój pierwszy post ale zostanę na dłużej.
Model XE 2020 2.0 AWD HSE, demo odkupione od dilera, wyposażone praktycznie we wszystko co w zasadzie było. Uwielbiam ten samochód, ale jest coś co mnie maksymalnie drażni, mianowicie:
1) Brak banalnej funkcji typu "auto hold". Wiecie, mam na myśli patent, że jedziesz w korku, hamujesz, auto trzyma samo hamulec. Kurde takie bajery są obecnie praktycznie w każdym aucie nowym, a i w wielu starych. Osprzęt potrzebny do tego jest w aucie, ba jak jedzie się na tempomacie i tempomat zatrzyma auto to "trzyma" hamulec więc to kwestia tylko i wyłącznie oprogramowania.
2) Braku funkcji jazdy w korku - z tym chyba nic nie poradzimy bez grubego softu.
3) Mnóstwa innych przydatnych funkcji, do których jest osprzęt ale nie ma dopisanego softu - ale o tym może innym razem.
Ja wiem, że XE to nie XF ale no błagam, nawet nie zwróciłem uwagi przy jazdach testowych, że nie ma auto hold bo to abstrakcyjne. Moje pytanie - czy to jest, a ja nie umiem tego uruchomić, a jak nie to czy nie ma jakiegoś patentu, żeby to doprogramować?
Pozdro.
brawet:
W XE nie ma auto hold, a dlaczego ? nie wiadomo :) W E pace też nie ma a technicznie wszystko jest :) Nie wiem jak w XF i innych modelach.
Zbyszek01:
Może ACC to załatwia?
kasparov:
--- Cytat: brawet w Listopad 02, 2020, 18:44:27 pm ---W XE nie ma auto hold, a dlaczego ? nie wiadomo :) W E pace też nie ma a technicznie wszystko jest :) Nie wiem jak w XF i innych modelach.
--- Koniec cytatu ---
Skoro E-pace to najtańszy "SUV" a XE najtańsza limuzyna /sedan to by się zgadzało, że to nie przypadek. Dramat, pewnie za kilka lat będzie można wszystko sobie w sofcie dograć, ale za kilka lat to ja już tego samochodu nie będę mieć.
--- Cytat: Zbyszek01 w Listopad 02, 2020, 18:46:29 pm ---Może ACC to załatwia?
--- Koniec cytatu ---
Co masz na myśli? Jazdę w korku? Tak sobie go też często używam jak jest jakiś większy korek, ale używanie ACC do tego zastosowania jest dosyć upierdliwe (chociażby minimalna prędkość by uruchomić funkcję) no i auto samo nie rusza tylko trzeba dotknąć gaz.
Zbyszek01:
Z ACC tak jak i auto hold samo auto nie ruszy a to podobnie z tym że samo auto hold zadziała tylko po wciśnięciu hamulca czego nie ma przy ACC.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej