Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strona główna
Pomoc
Zaloguj się
»
Dział Techniczny
»
XJ Seria I do III (1968-92)
»
Uzupełnienie gazu R12 w klimie - jaki zamiennik?
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony:
1
[
2
]
Do dołu
Autor
Wątek: Uzupełnienie gazu R12 w klimie - jaki zamiennik? (Przeczytany 21878 razy)
raflik1977
Forumowicz
Odp: Uzupełnienie gazu R12 w klimie - jaki zamiennik?
«
Odpowiedź #15 dnia:
Luty 15, 2018, 09:27:09 am »
W moich okolicach obdzwoniłem chyba wszystkie firmy które znalazłem w internecie. Nikt nawet nie chce rozmawiać o R12.
jarek-jerryjag
Forumowicz Executive
Ja kochaminienawidze Jaga to jest jedno s³owo
«
Odpowiedź #16 dnia:
Marzec 15, 2018, 05:38:38 am »
Pamiętam jak nawet Jaguar wydawał info na temat zamianę r12 na r134. . Wtedy chyba 1992 zaczął sie syf. Regulacje dotyczyły ze niszczy sie ozon R12 i tzreba go wymienić . fabryki Takie jak merc i Saab zaczeły zalecać 134 ale inne firmy zaczeły spzredawać inne zamienniki ozi arktyk i inne swiństwa. Rzadowa firma przeciw zanieczyszczeniowa w USA EPA . wprowadziła nakazy i kary za wywalanie R12 do atmosfery . OK . było to zwiazane z małymi warsztatami ktore musiały zakupić specjalne maszyny do recycling freonu typu R12 czy R134 i ich sprawdzania . Niby dobrze ale co zrobic z tymi co nie wiadomo co to jest !!!
wywalać w atmosfere gdy nikt nie widzi.
Teraz mamy problem z R134 ( notabene ten freon miał doić duze problemy . Jeśli ktoś palił papierosy a gdy ten freon wydostawał się do kabiny lub koło palacza , powodował zawał serca. FAKT.
Jednak firmy jak dupoint i inne zrobiły szmal i teraz stwierdzają ze lepiej inny syf wprowadzać .
Jak ktoś ma r12 a potem zmieni na r134 to widzi efekt ! auto chłodzi ale nie tak jak R12 . Nie było lepszego systemu jak r12 . Problem ze aby kupić R12 to prawie jak marihuanę bez recepty w USA .
Ja mam jeszce sporo aut które trzymam na R12 . Szukam wszędzie gdzie mozna dostać puszki - z tym freonem . czasami 15 -30 dolców za puszkę ale jesli system jest dobry to jedna puszka na rok wystarczy w systemie jak xjs z 1989 +- który potrzebuje około 3 puszek aby cały system nabić .
Tak jak kolega pisał w Europie jest sporo urządzeń które mają R12 . Nawet parę lat temu widziałem Lodówkę nową Boscha z tym freonem !!!.
I love and hate Jaguars
jagmaniac
Forumowicz Executive
DAIMLER XJ40, 1992
«
Odpowiedź #17 dnia:
Wrzesień 17, 2020, 18:44:15 pm »
hej, minely 2 lata, moze cos sie zmienilo na rynku? sa zamienniki r12 ktore nei wymagaja przerobek i po prostu mozna isc i nabic klime?
znalazlem takie cos:
https://www.easyklima.pl/easyklima-starterkit-r12-dodatkowy-gaz
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2020, 18:52:06 pm wysłana przez jagmaniac
»
DAIMLER XJ40, 1992
Sto³ek
Aspirant
Kocham to forum
«
Odpowiedź #18 dnia:
Wrzesień 30, 2020, 08:50:08 am »
Napisz do dowolnego hurtownika gazów, ogłaszającego się
Na FB. Wytłumacz, że masz klasyka na r12 i nie ma części do konwersji na inny gaz. Myślę, że bez problemu załatwisz. Tylko że będzie to butla 13kg, ok 1500zl.
Boodzio2
JCPF Club Member
Forumowicz Daimler
«
Odpowiedź #19 dnia:
Wrzesień 30, 2020, 12:18:12 pm »
Zamiennik r408 lub409.
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
Konstruktywna dyskusja ,kluczem do rozwi±zania z³o¿onych problemów.
Aktualnie bez Jaguara.
truten23
Forumowicz Sovereign
XJ x300 sovereign
«
Odpowiedź #20 dnia:
Październik 09, 2020, 12:17:11 pm »
@jagmaniac, jest pewien kontrowersyjny (w Polsce) temat alternatywnych gazów chłodniczych.
Otóż, można zastosować z powodzeniem mieszaninę 50:50, lub zbliżonych proporcjach izobutanu R600a i propanu R290a.
Np. w Australii i w Kanadzie też się spotyka czynnik "minus 30". Jest to właśnie mieszanina powyższych gazów.
W polskiej części internetu prędzej spotkasz się z ostracyzmem i chęcią spalenia na stosie, niż wiarygodnymi informacjami na ten temat.
Od siebie mogę dodać, że w ramach eksperymentu, napełniłem układ taką mieszaniną w jednym ze swoich klamotów i to po prostu działa.
Tu możesz coś czytnąć:
https://hychill.com.au/en/products/minus-30
A tu tabele z ilością w stosunku do r12, czy r134a:
https://hychill.com.au/en/info/chargeweights
>per aspera ad astra<
Drukuj
Strony:
1
[
2
]
Do góry
« poprzedni
następny »
FORUM JAGUAR CLUB POLAND FOUNDATION
»
Dział Techniczny
»
XJ Seria I do III (1968-92)
»
Uzupełnienie gazu R12 w klimie - jaki zamiennik?