Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Jaguara X-Type 3.0 2002r z automatyczną skrzynią biegów, do tej pory udawało mi się wszystkie bolączki usuwać własnymi siłami żeby doprowadzić samochód do stanu jak najlepszego. Dziś w związku z tym że miałem trochę wolego czasu postanowiłem "powalczyć z zapalającą się kontrolką ładowania" ładowanie jest od czasu do czasu zapala się kontrolka. Niestety kontrolka ładowania przestała być moim problemem ponieważ po odłączeniu akumulatora wyczyszczeniu klem i połączeniu wszystkiego razem samochód przestał odpalać. Po przekręceniu kluczyka w pozycję II wszystkie kontrolki się zapalają immo gaśnie przy próbie odpalenia niestety słychać tylko "tykanie" i nic się więcej nie dzieje, sprawdziłem już chyba wszystkie opcję jakie znalazłem na forum czyli:
-sprawdzenie/ wyczyszczenie przekaźników jeden podmieniłem na nowy
-odłączenie akumulatora na kilka godzin
-odłączenie akumulatora zetknięcie klem + zamknięcie auta
-dodatkowa masa do aku
- podłączenie interfejsu do diagnostyki (był błąd czujnika uderzeniowego tego pod maską , wyczyściłem styki i błąd nie wraca ,świeci się za to błąd P1603 którego wcześniej nie było)
- próba odpalenia z przewodów, innego akumulatora
Jak na tą chwilę skończyły mi się pomysły. Czy ktoś wie jak można sobie poradzić z takim problemem?
Dodam że samochód jak do tej pory odpalał idealnie nawet chwilę przed odłączeniem akumulatora odpalił na "strzała". Oprócz odłączenia aku i czyszczenia klem nic nie ruszałem więcej przed awarią.
A i jeszcze w radiu wyświetla mi komunikat please wait nie mogę wpisać kodu ale nie wiem czy ma to jakiś związek