Witajcie,
Temat P0171 & P0174 raczej dosyć znany, ale u mnie w trochę dziwnej konfiguracji. Po wymianie świec oraz wadliwej cewki (wszystko chodzi idealnie) pojawi się ponownie check i LP. I o ile na benzynie silnik nie ma mocy i staje, to na LPG działa idealnie. Dodam, że następnego dnia po wykasowaniu błedu wszystko chodziło ponownie dobrze, odapalił na PB normalnie i po 5km znowu zapalił się check.
Jadę jutro / pon do gazownika bo być może jak doradził mi mój mechanik może to być wina gazu, który gryzie się z benzyną i powoduje nieprawidłowe korekty.
Wszelkie pomysły mile widziane.
Dodam jeszcze, że dosyć często po odpaleniu zimnego auta, wyczuwalny się zapach benzyny - bardziej na zewnątrz niż wewnątrz. Czy może to być spowodowane nieprawidłowymi korektami i laniem wtryskiwaczy? Czy może nieszczelnością układu paliwowego (sparciałe przewody, przeciek etc).
PPS pozostaje jeszcze wspomnieć o objawach charakterystycznych dla kończącego się konwertera skrzyni biegów. Falujące obroty pomiędzy 1000-2000 - dodaj jedynie, że oprócz tego skrzynia chodzi idealnie, wręcz wzorowo (oczywiście falowanie zarówno na benzynie jak i LPG). Teraz nasuwa się pytanie, czy może mieć to coś wspólnego z powyższymi.