Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Jak skutecznie zdiagnozować kończący się konwerter?

(1/2) > >>

nowyzielony:
Czy macie jakąś skuteczną metodę na zdiagnozowanie kończącego się konwertera skrzyni biegów? Albo inaczej, co może powodować podobne objawy (falowanie obrotów na 5,6 biegu w zakresie 1200-2000 obrotów + dźwięk "duszącego się odkurzacza") dodam jedynie, że silnik pracuje poprawnie, dolot szczelny).

A jeżeli to konwerter, to używany, czy regeneracja? Widziałem na stronie Ravenolu, że także regenerują i dają do 36 miesięcy gwarancji bez limitu kilometrów.

a1410:
Jeżeli poziom oleju w skrzyni jest w normie, to obydwa objawy sugerują uszkodzenie konwertera, a falowanie obrotów dodatkowo wskazuje na ciągłe rozpinanie i zapinanie biegu co w efekcie prowadzi do zniszczenia tarczek danego biegu. Naprawa cię nie minie, a im szybciej tym lepiej bo konwerter w końcu rozsypie się całkowicie i zaśmieci skrzynię opiłkami metalu

Jaguar XJ6:
Nie napisałeś , czy falowanie występuje zarówno na zimnym jak i na w pełni nagrzanym silniku . Falowanie na zimnym silniku może być wynikiem zbyt małej ilości oleju , a na ciepłym najprawdopodobniej kończącym się konwerterem . Konwerter najlepiej kupić nowy , ale z tego co wiem nowych już w zasadzie nigdzie nie ma , są za to fabrycznie regenerowane . Konwerter po regeneracji niczym się nie różni od całkiem nowego , bo zostają wymienione zużyte elementy na nowe , a całość ponownie odpowiednio wyważona . Używki sobie odpuść , nigdy nie wiesz ile jeszcze okładzin zostało . 

nowyzielony:
Problem występuje w zasadzie tylko przy zimnym silniku. Po rozgrzaniu problem ustępuje, pozostaje natomiast praktycznie niezauważalne falowanie na tempomacie w niskim zakresie obrotów. Czy macie może pod ręką nazwę oleju do skrzyni?, bo wymieniałem ostatnio płyn wspomagania i miałem problem z ustaleniem właściwego.
Dodam jedynie, że cała skrzynia chodzi wręcz idealnie. Bez szaparnia, bardzo płynnie zmienia biegi.

Driv3rrrr:
Skrzynia Ravenol 6HP, wspoma Dexron III

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej