Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Nie działa ogrzewanie przedniej szyby
Zbyszek__:
Witam, sprawdzałem forum wcześniej i odnośnie ogrzewania przedniej szyby zakupiłem przekaźnik o którym była mowa w skrzynce bezpieczników pod maską z prawej strony. Jest wpięty w prawidłowe gniazdo. Przewody od szyby są poprowadzone na podszybiu i podłączone (były na nie kable do podłączenia). Co jeszcze sprawdzić w związku z tym, że nie grzeje. Jest tam jakiś po drodze jeszcze jeden bezpiecznik/czujnik /przekaźnik? Kolega mi doradził żeby sprawdzić czy kable przewodzą prąd i spróbować podłączyć żarówkę pod przewody na podszybiu, co też zamierzam zrobić. Gdyby nie było prądu to co jeszcze sprawdzić? Dobrze rozumiem że grzanie szyby przedniej włącza się przyciskiem DEF?
sztandi7:
Od grzania szyby masz osobny przycisk. Powinieneś w ogóle zacząć od sprawdzenia napięcia na kostkach z obu stron. Można się do nich dostać zdejmując zewnętrzne podszybie pod wycieraczkami, ale uważaj, bo zaczepy na nim są delikatne.
Zbyszek__:
Oki, to posprawdzam na początek wszystko na podszybiu. Czyli jak mówisz że do grzanej szyby jest osobny przycisk to tym przyciskiem DEF się nie odpala grzania? Czytałem tu na forum że DEF odpalał grzanie.
sztandi7:
Tak, jest osobny przycisk. Więc widocznie ktoś sobie dokładał przednią szybę grzaną gdy znalazł w aucie instalację pod grzanie. Za grzanie odpowiedzialny był m.in któryś z przekaźników i żeby działało na DEF-ie, to wydaje mi się, że chyba trzeba było go dokładać. Pewności nie mam, ale tu na forum był gdzieś podobny temat sprzed kilku lat i z tego co pamiętam, całkiem dobrze opisany. Może Ci pomoże.
Zbyszek__:
Właśnie czytałem ten temat, dołożyłem przekaźnik ale niestety to za mało. Może jakieś kable do włączania trzeba przeciągnąć do tego przycisku DEF? Nie wiem. Jak ktoś ma jakieś pomysły to dawajcie, burza mózgów, za parę dni wezmę się za to bo muszę urlopu trochę wybrać i będę dawał znać jak postępy, może komuś się przydadzą takie informacje także. Musi to jakoś zadziałać bo inaczej nie byłoby fabrycznie wyciągniętych przewodów do podłączenia grzanej szyby - tak przynajmniej uważam ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej