Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Elektronika? POMOCY
Paki_GD:
Miałem tak kiedyś jak zabrakło mi prądu. Wywaliło mi błąd wszystkich chyba systemów elektrycznych ABS, Gear box itp...
Mi wówczas przestał ładować alternator jak już wracałem z przejażdżki do domu. Na resztkach prądu z akumulatora zaparkowałem pod domem i tyle. Ruszyłem dopiero jak podładowałem akumulator.
Problem najprawdopodobniej z akumulatorem. Naładuj do pełna i wtedy spróbuj odpalić. Ja do ładowania swojego używam takie sprytne urządzenie CITEK test & charge , bez wyjmowania akumulatora z samochodu.
Lojer:
Jadę dziś po akumulator, co dziwne dzis po sprobowaniu auto odpalilo i wszystko chodzilo jak nalezy,jedynie wyswietlalo blad gearbox fault, jedank przy odpinaniu akumulatora usyszalem syczenie w pobliżu plusa tam gdzie jest ta dziurka ala "odpowietrznik" gdy go odpiolem i polozylem na ziemi tez syczal czy to normalne ?
piotrrf:
Takie pytanko. Mozna odlaczyc calkiem aku? Bo jak bylem w serwisie to mowili,ze nie. Podobno musi byc prad do podtrzymania elektroniki.
Dlatego podladowuje bez odpinania.
Lojer:
Ale co ty chcesz w aucie robić? możesz awaryjnie je zamknąć i otworzyć kluczem w pilocie jeśli o to chodzi.(mówię tu o roczniku 2010 nie wiem jak jest w innych.)
Ps : kupiłem nowy aku i narazie jest git , jak miezyli stary to wykazało że ma 60%.
bibor80:
--- Cytat: piotrrf w Maj 28, 2020, 19:34:44 pm ---Takie pytanko. Mozna odlaczyc calkiem aku? Bo jak bylem w serwisie to mowili,ze nie. Podobno musi byc prad do podtrzymania elektroniki.
Dlatego podladowuje bez odpinania.
--- Koniec cytatu ---
Mam rocznik 2009 i odpinałem bez podtrzymania, bez żadnych problemów.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej