Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Bardzo mocne skoki ciśnienia benzyny

<< < (2/3) > >>

TheWojti:
No dobrze, rozumiem, czyli 30 min bez aku powinno zresetować mapy, a po jakimś czasie/ilości km mapy się ustawią?

Hmm, czyli jest możliwość, że źle działający przelew prowadzi to rozjeżdżania się mapy, a to do to tego szaleństwa pompy?

Ogólnie mocno myślę mad likwidacją tego przelewu i udaniu się do naszego kolegi z forum do Legnicy, aby zainstalował mi sterownik, który ustawia odpowiednio pompę paliwa. Tylko właśnie chciałem się upewnić, że to wina złego przelewu a nie mojego układu zasilania benzyną.

sztandi7:
Ten sterownik to emulator i w praktyce też nie każdy gazownik poprawnie go ustawi. Czy to wina LPG i przelewu - nie wiem. Wiem za to, że gazownicy potrafią porządnie narozrabiać w autach, szczególnie iksach, które mają te durne zmiennociśnieniowe pompy.  Jak chcesz być pewien resetu map na 100% to odłącz aku na kilka godzin.  Ciężko stwierdzić ile trwa autoadaptacja. Myślę, że nawet 50-100km.

Moim zdaniem warto zrobić taki zabieg, zanim odda się auto do serwisu/gazownika. Tym bardziej, że nic Cię on nie kosztuje.

TheWojti:
Tak, jest to emulator, ale nie taki, który podpina się tylko pod czujnik i działa na zasadzie oszukiwania go, a taki, który sie podpina pod czujnik oraz pompę - sterując ją. Więc takie rozwiązanie przy własnie tak wrednej pompie wydaje mi się idealne.

TheWojti:
No więc tak, odłączyłem aku na całą noc i teraz jeżdżąc tylko na benzynie (jeszcze nie skończyła się kalibracja, dalej P1000) dalej ciśnienie skacze - P2636,  czyli jednak wina układu zasilania benzyną, pytanie co to może powodować?

Regulator ciśnienia paliwa? Moduł sterowania pompą? Pompa? (filtr paliwa nowiutki założony.)

KoloRZ:
A może nieszczelność na linii pompa paliwa króciec wyjściowy z baku. Gubi się przez to ciśnienie. Sama pompa też może nabroić. Moja dwa lata wodziła mnie za nos aż w końcu padła.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej