Dział Techniczny > XJ X351 (2009 - obecnie)
Porady dla nowego posiadacza auta
Rune:
5w20 nawet na korku jest... Dopiero później jaguar zaleca 0w20 (nie wiem czy to po 2013roku zostało zalecone 0w20 jak ktoś pamięta niech mnie poprawi)
Majsterwood:
Nie zgadzam się z kolegą. Z Salonu moje auto wyjechało z olejem 5W20. Taki sam olej jest zapisany w dokumentacji tj. książce serwisowej oraz także na korku wlewu oleju pod maską. Skoro wszędzie tam jest polecany przez Jaguara 5W20 to taki moim zdaniem należy lać do silnika.
Amper:
--- Cytat: enzo89 w Kwiecień 16, 2020, 14:05:07 pm ---Jestem nowym właścicielem jaguara XJ. Chciałbym się was poradzić jakiej marki i o jakich parametrach olej zakupić. Ile oleju mieści się w wersji 5.0 385 km? Jakie filtru byście polecili i co jeszcze warto zrobić, wymienić po zakupie auta. Auto z USA więc nie wiadomo co kiedy było wymieniane.
--- Koniec cytatu ---
Mam co prawda XF, ale z tym samym silnikiem 5,0l 385 KM. Jaguar zaleca olej 5W20 o specyfikacji WSSM2C925-A.
Wg instrukcji do tego silnika wchodzi 7,25l (załączam Ci fragment instrukcji), aczkolwiek napisane jest, że są to wartości orientacyjne, więc pewnie trzeba lać do wskazań elektronicznego wskaźnika, tak jest w XF. Jak jest w XJ? Też nie masz tam bagnetu?
Również jestem przed wymianą oleju i zapraszam Cię do mojego wątku w dziale XF w którym też znajdziesz trochę dyskusji o tym jaki olej. http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,40976.0.html
ZAIC:
więc pewnie trzeba lać do wskazań elektronicznego wskaźnika, tak jest w XF. Jak jest w XJ? Też nie masz tam bagnetu?
[/quote]
Ja mam w swoim XF bagnet, chyba nie wszystkie wersje silnikowe mają elektroniczny wskaźnik...
Amper:
ZAIC zapewne nie wszystkie wersje. Mówię tu konkretnie o 5,0l. W XF nie ma bagnetu. Zastanawiam się tylko czy XJ 5,0l też jest na elektronicznym wskaźniku oleju.
A Ty masz zdaje się 4,2l, prawda?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej