Witam!
Z powodu obecnej sytuacji stwierdziłem iż zapytam
Prosiłbym o wypowiedzi osób, które miały styczność z silnikami 2.2 Diesel w XF-ach.
Jestem posiadaczem takiego, aczkolwiek nurtuje mnie kultura pracy i głośność tegoż oto silnika.
Jak to jest w waszym przypadku ? Bo wydaje mi się, że mój jest zbyt głośny ... Brzmi bardzo nie ładnie, jak na samochód z 2013r., gdzie moja mama posiada Citroena C3 Picasso z silnikiem 1.6 HDI o dużo ładniejszej kulturze pracy. O innych znajomych, którzy mają różne samochody z silnikami 2.0 diesel nie wspomnę w starszych samochodach, gdzie też u nich te silniczki pracują ciszej.
Nie zrozumcie mnie źle, że coś u mnie nie tak z silnikiem itp. Po prostu chciałbym poznać opinię czy u was na postoju jest tak samo nie przyjemny, że nawet Citroen z 2009r. chodzi ciszej i ładniej ? Wydaje mi się, że samochód tej klasy, powinien ciszej pracować. Rozumiem, że z tej pojemności będzie słychać typowego diesla, ale albo u mnie jest coś nie tak, albo po prostu ten typ tak ma i dlatego chciałbym poznać opinie innych użytkowników tej jednostki.
Mam jeden problem, a przynajmniej uważam, że to może być przyczyna (nw nie szczelny wydech, jeszcze nie szukałem) ale przy odpalaniu na zimnym gdy jest minusowa temperatura kopci się spod maski ... Może tutaj jest przyczyna, że coś u mnie nie tak ze szczelnością i dlatego wydaje mi się, iż chodzi zbyt głośno.
Czekam na opinię
Pozdrawiam!