Kolego, witaj na forum, w ostatnim czasie to forum trochę wymiera, ale czasami ktoś tu zaglądnie i coś pomoże. Niestety już w pierwszym poście napisałeś jaki silnik posiadasz z którego roku i z tego co mi wiadomo, to jest to najbardziej wadliwa jednostka (nie licząc ropniaków), w dodatku z nikasilem... Ale żeby nie było tak ponuro to na pocieszenie mogę napisać, że w sumie do czasu, aż samochód trzyma równo obroty i nic nie szarpie/brzęczy to nie masz co szukać sobie problemów. Oczywiście taki standardowy serwis by się przydał po zakupie kota, typu: wymiana oleju w silniku, skrzyni, filtry, sprawdzenie luzów, no i oczywiście dobrze byłoby zrzucić plastikowe nakładki na progi i sprawdzić ich stan, bo lubią gnić. Co do płynów/olejów, to szukaj po serwisówkach, coś powinno pisać na
http://www.jagrepair.com/ lub w książce którą powinieneś mieć gdzieś schowaną w schowku. Ja leję olej Fucha 5W/30, najważniejsze, aby olej był zgodny z zaleceniami producenta (olej, niekoniecznie jego producent).