Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Spryskiwacze XF2013
Baczek1987:
Witam mam problem ze spryskiwaczami po naciśnięciu guzika na manetce spryskiwacze nie podają płynu na szybę i wycieraczki chodza na sucho...po kilku nacisnieciach spryskuje światła.Pompka,bezpieczniki kable spr....lecz do kostki pompy brak napięcia jakies pomysly???
Endrju:
Nie dysponuję schematem wersji poliftowej, ale w sterowaniu spryskiwaczy raczej nie ma większych zmian.
Ze schematu wynika, że jedna pompka (pump-washer Windscreen) jest sterowana bezpośrednio z modułu CAN Bus a druga (Pump-power wash) z przekaźnika. (też powiązanego z modułem CAN)
Raczej mało prawdopodobne, żeby padł moduł CAN, steruje jeszcze paroma innymi funkcjami.
Jeśli sprawdzałeś kabelki to pewnie wiesz gdzie jest sterowanie pompki, ale napiszę bo sam się kiedyś na tym przejechałem, co prawda w innym aucie.
Sterowanie jednej pompki jest w skrzynce centralnej drugiej w skrzynce przy silniku (bezp. F6). Nie wiem jak się to ma do spryskiwaczy reflektorów, nie znalazłem osobnej pompki...
Sprawdź napięcie na zaciskach w skrzynce centralnej, nie tylko przy samej pompce. Lokalizacja "skrzynki centralnej" jest dla mnie tajemnicą, zakładam, że to skrzynka w kabinie po prawej stronie.
To tylko moje pomysły, nie do końca wiem w jaki sposób pracują dwie pompki, ale raczej druga nie jest pompką do reflektorów.
Baczek1987:
Padnięty BCM z tego co wiem.Gosc ma zamówić I programowac czy to pomoże???Bd wiedzial to napisze
Baczek1987:
Hej mechanik dziś wyciągnął BCM wsadzil to spowrotem do auta i samochód zdechl nie reaguje na nic... >:( >:(powiedział mi że posypał się modul o tak nagle...Czy poprostu coś zjebal I nie chce wziąść winy na klatę.. Jak myślicie???
cyberda:
Oddałeś auto w konkretnym stanie i masz odebrać w stanie nie gorszym i tłumaczenie mechanika nie ma znaczenia - to jego ryzyko co zrobił i jak to zrobił. Może jeszcze cie skasuje za uszkodzenie modułu ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej