Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Śruby głowicy 3.0

<< < (2/4) > >>

Driv3rrrr:
Ewentualnie jeśli nie znajdziesz a cena zaporowa to ujmij od ostatniego kroku dokręcania ok. 20-30%.

Ja tak robie jeśli klient stwierdza że śruby za drogie. U brata w mercu AMG to samo robiliśmy bo jedna sruba dostępna tylko w ASO 120 zł/szt a trzeba było 12 z czego 10 dostępnych od ręki 😂

Yoohas:
Przy takiej robocie dawać stare śruby głowicy? Dziwna koncepcja.

Przecież są zestawy za ok. 150-200 zł za komplet - generalnie do 3.0 Duratec.

Wydaje mi się, że te aftermarketowe będą lepsze niż używane. Ileż to razy ukręciła się używana śruba przy dokręcaniu.

PS. Jaka jest procedura dokręcania w AJ-V6?

peter1801:
w sklepie v12 mają po 50 zł za sztuke ... na zamówienie. Ja niestety złożyłem na starych  :( ...

sztandi7:
Ktoś mi potwierdzi, że nowe śruby z 3.0 Duratec będą pasować? Kij wie czy Jaguar czegoś tam nie zmienił.  A jak nie to kupuję nowe ori. Wkręcać na stare nie chcę.

Yoohas:
Masz już rozmontowany silnik?

Wtedy wystarczy zmierzyć śruby. To nie jest żadna filozofia. I wtedy sobie porównujesz ze śrubami do Forda, Lincolna, Mazdy itd.

Nigdy nie używam ponownie śrub głowicy. W nielicznych przypadkach masz informację, że można użyć śruby 2 razy. Większość producentów wyraźnie wskazuje - not reusable.

Poza tym nawet jak mam dobrane śruby to i tak zawsze wkręcam je w blok bez głowicy i mierzę wystającą część. 2 razy mi się zdarzyło, że śruby były np. o 2 mm za długie. A gwinty były dokładnie wyczyszczone.

A nawet jeśli trzeba kupić te po 50 zł/sztukę - chce Ci się ryzykować ponowną robotę? Rozciągnięta śruba będzie trzymać, ale kilka cykli nagrzania i schłodzenia silnika może spowodować awarię uszczelki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej