Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

2.0 D - problem z grzaniem świec... ?

<< < (2/3) > >>

luko_j:
Ale sprawdzałeś miernikiem lub przynajmniej żarówką, że grzeją czy świeci kontrolka tzn że grzeją.. U mnie mk3 bez żadnej działającej świecy w mrozy odpalał za ok 4 razem. Przy 3 sprawnych, bo jedna się urwała palił bez problemów. Auto grzeje tyle ile potrzebuje i sprawdź czy na pewno u Ciebie grzeją. Może masz aku słaby i dlatego nie dogrzewa.. A może już wtryski mają dość i wypadałoby je przynajmniej przeczyścić.

MicGin:
Ale kombinujecie. Wykręć świecę. Nie wypinaj jej z przewodu. Posadź za kierownik drugą osobę a sam trzymając świecę kombinerkami przytrzymaj ją przy bloku silnika tak aby nie robiła zwarcia. Włączcie zapłon i zmierz czas grzania świecy. Tyle i nic więcej. Jak się rozgrzeje do białości to znaczy że dobra. Uważaj bardzo gorąca. Możesz też sprawdzić podłączając równolegle w obwód żarówkę ale nie dostaniesz informacji czy świeca faktycznie po podaniu prądu się rozgrzewa. Jak napisał Luko_j powodem słabego grzania może być słaby akumulator. Napięcie będzie miał dobre ale prądowo nie wyrabia. Miałem tak kiedyś w jednym z poprzednich aut. Niby grzały świece, a palenie słabo mu szło. Mogłem dobre 10 min kręcić rozrusznikiem a na grzanie dostawał za mało prądu. Po wymianie aku na nowy i większy, problem zniknął.

Dodo88:
Świece są nowe, wiec sprawne jesli o nie chodzi.
Dobrze,że podpowiedziales o akumulatorze, sprawdzę to,zamienię na inny,większy.
Ogolnie problemow z paleniem nie ma, odpala odrazu,tylko problem z bialym kopceniem moment po odpaleniu.
Bardziej mnoe zastanawia co jeszcze jest odpowiedzialne w układzie za grzanie swiec /dlugosc grzania.

slawek:
A może ten biały dym to tylko para. Jak jest zimno w układzie wydechowym kondensuje się woda, która po uruchomieniu silnika jest usuwana razem ze spalinami.
Sprawdź też, czy nie ubywa płynu chłodzącego.

Dodo88:
Nie,to nie jest para ani zaden objaw uszkodzonej uszczelki pod glowica itd...
To jest objaw slabego rozgrzania swiec w momencie np.porannego odpalania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej