Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

2.0 D - problem z grzaniem świec... ?

<< < (3/3)

slawek:
Możliwe, że jest tak jak piszesz. Mój silnik odpalał w zimie, przy uszkodzonych wszystkich świecach i białego dymu nie było. Musiałem tylko dłużej pokręcić rozrusznikiem.
Podłącz miernik lub żarówkę do świec i będziesz wszystko wiedział.

Dodo88:
Problem rozwiązany.
Tak więc, wymieniałem świece ponieważ żadna nie grzała, po wkręceniu nowych okazało się, że problem porannego odpalania nie ustał i nadal kopcił kilka sekund po rozruchu. Wczoraj diagnozując głębiej swój problem, okazało się ,że pali mi bezpiecznik (90) od świec żarowych. Szedłem po przewodach aż do świec i okazało się, że czwarta świeca musiała posiadać jakąś wadę produkcyjną czy coś takiego- poprostu grot który wchodzi w obudowę świecy,do którego przykręcamy przewód był luźny w sposób taki, że robił zwarcie do masy tak, że po podłączeniu miernika do plusowego bieguna akumulatora i do przewodów od świec miałem cały czas napięcie, co powodowało palenie się ww.bezpiecznika. Dziś kupiłem kolejny komplet świec, po wymianie kontrolka podłaczona bezpośrednio gaśnie zaraz po odpaleniu samochodu, zobaczymy jak będzie rano...
Dzięki za pomoc i wszelkie podpowiedzi w tej sprawie, pozdrawiam ;)

gonzo7:
Te wadliwe świece jakiej firmy były?
Tak na przyszłość by oszczędzić sobie kłopotów.

Dodo88:
Świece były firmy "MAXGEAR" - może ja trafilem na wadliwą ale nie kupilbym drugi raz od tego producenta ;)

gonzo7:
No to jak Maxgear to trzeba było w pierwszym poście napisać, że to ta wspaniała firma.
Szybsza diagnoza problemu by była.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej