Autor Wątek: Jakie żarówki - Xenon + LEDy do jazdy dziennej  (Przeczytany 5063 razy)

Offline scyzor

• Forumowicz Executive
  • Jest 5 psów i kot, to to teraz jeszcze du¿y kot :D
Odp: Jakie żarówki - Xenon + LEDy do jazdy dziennej
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 15, 2019, 20:33:42 pm »
No  niestety moi drodzy.... zgadzam się. Są debile którzy we MGLE jeżdżą na DRL !!! I jeżdżąc do pracy 25 km spotykam się z tym powiedzmy 2-3 przypadki na trasę rano. Wkurza mnie to na tyle, że chyba zacznę wysyłać filmiki z kamerki na Policję.
X-Type 2,5 benzyna, manual, 2005

Offline Marioicek

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Executive
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 24, 2019, 01:26:34 am »
Cześć, to ja mam pytanko. Chcę poprawić jasność/widoczność w moim X-Type 2.0 jakie żarówki H1 polecacie, by stała się światłość?
Dzięki, pozdrawiam

Offline voitec

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 24, 2019, 13:00:10 pm »
Regenerację lamp polecamy :-)
X-type 3.0 Estate '05 LPG
X-type 3.0 Sedan '01 LPG

Offline luko_j

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 24, 2019, 16:02:30 pm »
Ja polecam tylko zmianę na xenon.. Oczywiście ori nie jakieś zenony hid h1. Ori soczewka z odbłyśnikiem d2s  pasuje w miejsca montazowe w lampie. A jeśli masz więcej zdolności manualnych to kup rozbitą lampę z innego aut, w którym była np h7 i taki zestaw przełóż. Może trafisz bih7.. Nie będziesz potrzebował przynajmniej spryskow czy poziomowania.
x-type 2004, 2.0d sport, srebrna sier¶æ ;]

Offline najkon

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 24, 2019, 19:37:09 pm »
OK, panowie - pogadaliśmy, wiem jakiej barwy szukać, ale... jakie żarniki (żarówki) kupić?  :- pojecia
Wiem, że z literą D - są dla Xenon-ów. Teraz pytanie jaka cyfra oraz litera PO bo tego nie mam pojęcia. :)

Edit:
OK, znalazłem takie cUś - https://zarowkadoauta.pl/pojazd/jaguar-x-type-2001-2009/
oraz potwierdzający to wpis na forum: http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,30439.msg242826.html#msg242826

więc do jazdy drogowej wrzucę te: https://allegro.pl/oferta/osram-d2s-cool-blue-intense-6000k-duobox-2szt-8292198947
Teraz dopasować żarówki drogowe - piszą, że tutaj powinny być H1 - ale też Xenonowe? z przetwornicą czy już zwykłe?
np. https://allegro.pl/oferta/osram-zarowki-h1-cool-blue-intense-xenonlook-4200k-8240924315

Edit 2
Jest w jakimś modelu X-ów regulacja wysokości świateł dla Xenon-ów z jakiegoś guziczka,suwaka?
W moim aby podnieść światła, trzeba zrobić to ręcznie pokrętłem na samym reflektorze podnosząc maskę do góry. A chciałbym to zautomatyzować, i wstawić jakiś moduł co bym mógł z poziomu fotela tym sterować :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2019, 20:26:40 pm wysłana przez najkon »
X-Type 3.0 v6 AWD High manual + LPG KME

Offline luko_j

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 24, 2019, 20:55:26 pm »
Kupić masz d2s. Na światła drogowe zwykle h1. Jeśli masz ori xenon to nie masz regulacji z pozycji fotela bo robi to automat. Ty masz mieć ustawiony prawidłowy poziom dla podstawowego obciążenia. Palniki najlepiej kup osram night breaker lub gm fioletowe bo mają o dziwo bardzo zbliżone parametry a cena gm to ponad połowa osramow NB. Dla mnie graniczna temperatura barwowa to 5000K.
x-type 2004, 2.0d sport, srebrna sier¶æ ;]

Offline nadziak

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 11, 2020, 16:26:38 pm »
Zniechęcony ciągłym wymienianiem żarówek i słabym efektem świecenia świateł krótkich, postanowiłem radykalnie się z tym rozprawić.  Zastosowałem "żarówki" LED z oprawkami H1. Reflektory przy okazji wymyłem. Efekt jest taki że wreszcie światła krótkie w X-type nadają się do użytku. Świecą podobnie jak fabryczne xenony w np Peugeocie 607. Rozkład światła bardzo dobry, odcięcie idealne. Teraz będę musiał do kompletu zmienić w długich, bo i kolor i jasnośc są słabe z porównaniu z krótkimi :-)
Mini GTI 1380
MG F
2008 X-Type Sovereign 3.0
Suzuki LJ 80
Suzuki Boulevard C50/C800

Offline szpadel68

• Forumowicz Executive
  • DIAGNOSTYKA LandRover Jaguar Fiat Nissan VW TOYOTA
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 12, 2020, 09:56:52 am »
Ja przepraszam że przerywam ale z niezależnych testów i testów własnych wychodzi mi na to że Xenon w dalszym ciągu jest lepszy niż LED. LED'y mają bardziej skupioną wiązkę i nie mają takiego zasięgu mimo że są jaśniejsze ale to subiektywne wrażenie. Tyle z mojej strony.

Pzdr.
Jaguar X-Type 2.0 D (115kW) Estate (SPRZEDAM)
Peugeot 407 1.6 HDi (jest)
TOYOTA RAV4 2.0 4x4 SXA10L (jest)
Citroen C8 2.0 HDi Exclusive (jest)
Fiat Barchetta 1.8 16v (SPRZEDAM)
Jeep Grand Cherokee 5.2 (BY£)
VW Golf IV GTi 1.8T (162kW) (BY£)
...

Offline nadziak

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 12, 2020, 12:39:20 pm »
Nie da się powiedzieć co "lepsze" LED czy xenon. Można natomiast na obu źródłach światła zrobić reflektory dobre i takie sobie. Palnik d2s ma 3200-3800 lumenów, LED przy tej samej mocy elektrycznej może mieć ponad 5000 lumenów. Barwę światła w xenonie można minimalnie regulować domieszkowaniem gazu, w LED można dowolnie kształtować składem luminoforu. Przyszłość należy do LED.
Mini GTI 1380
MG F
Suzuki LJ 80

Offline voitec

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 12, 2020, 20:24:57 pm »
Przyszłość należy do LED.
Homologacja należy do D2S/H1 :-)
X-type 3.0 Estate '05 LPG
X-type 3.0 Sedan '01 LPG

Offline aksel

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 12, 2020, 22:39:33 pm »
Xenon nawet się nie umywa do fabrycznych ledów. Ledy mam w mondeo, xenony mam w x-ie i w espace, różnica w światłach jest kosmiczna, oczywiście na plus ledów.
s±:
x type 3,0
Ford Mondeo Hybryd
Citroen C5
Citroen C-elysee
Renault Espace
Renault Trafic

Offline sztandi7

• Forumowicz Sovereign
  • Trzeba mieæ fantazjê
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 13, 2020, 09:41:24 am »
A w jakim stanie masz ksenony? Bo ja swoje miałem w sumie w nienajgorszym, ale gdy zrobiłem regenerację przy okazji wymiany klosza, to okazało się, że róznica przed i po była kolosalna. No i dochodzi kwestia homologacji... Mogą być nawet świetnie ustawione, ale w przypadku kolizji i dużego pecha jak zauważy to ubezpieczyciel lub cwany uczestnik kolizji to cóż ... Będziesz miał przechlapane.
X-Type 3.0 AWD Sport Aut.

Offline scyzor

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 13, 2020, 12:39:37 pm »
Zniechęcony ciągłym wymienianiem żarówek i słabym efektem świecenia świateł krótkich,

Wymieniałem prawą od krótkiego 2 razy i tez mi wystarczy więc rozumiem doskonale  ;D
Możesz napisać konkretnie jakie te ledy kupiłeś? Producent, oznaczenie itp.?

Offline nadziak

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 13, 2020, 17:15:19 pm »
Kupiłem te: https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-slim-h1-b5-csp-seoul-12-24v-dzien-noc-7671741120?fromVariant=8194805894
Z aliexpres kupisz taniej ale ja akurat miałem auto w naprawie i mało czasu na zakup. Te działają dobrze nawet w reflektorach lusterkowych, w soczewkowych można zastosować tańsze z większą powierzchnią diód.
Po kilku dniach jeżdżenia wnioski: konieczna wymiana żarówek w długich na mocniejsze i bardziej białe, oraz w przeciwmgielnych na żółte.
Mini GTI 1380
MG F
Suzuki LJ 80

Offline scyzor

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 14, 2020, 08:04:14 am »
Dzięki za odpowiedź kolego. Mam soczewki... i zero pojęcia jakie tam zastosować LEDy... podpowiesz coś?
A te z aukcji to cena za sztukę? Z opisu nic nie wynika a obrazek sugeruje komplet...
Rozumiem, że wchodzą i dają się uszczelnić?