Witam,
Mam problem z jaguarem x-type 2.5 którego nikt nie może rozwiązać od dłuższego czasu.
Odkąd kupiłem samochód w lecie zeszłego roku świeciła się lampka „check engine”. Komputer pokazywał błąd sondy lambda. Wymieniłem, błędy wykasowane, jeździłem jakiś czas bez problemu. Gdy przyszła zima, lampka „check engine” znowu się zapaliła. Dodatkowo podczas startu zaczęła migać lampka „cruise not available”. Gdy silnik jest zimny pracuje nierówno, obroty ma poniżej 500, wspomaganie hamulca nie działa.
Jednak gdy silnik się nagrzeje obroty wracają do normy, lampka „cruise not available” znika oraz wspomaganie hamulca działa prawidłowo. Check engine świeci dalej. Byłem już u kilku mechaników i sprawa wygląda bardzo podobnie za każdym razem. Podpinają samochód pod komputer i dostaję błędy w stylu:
1. P0171,"Czujnik O2 (Bank 1) - mieszanka zbyt uboga"
2. P0174,"Czujnik O2 (Bank 2) - mieszanka zbyt uboga"
3. P0300,"Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach"
4. P0301,"Cylinder 1 - wykryte wypadanie zapłonów"
5. P0303,"Cylinder 3 - wykryte wypadanie zapłonów"
6. P0305,"Cylinder 5 - wykryte wypadanie zapłonów"
7. P1313 Oceń wypadanie Catalyst Fault Damage - Bank 1
Tak więc mechanik coś naprawia, przyjeżdżam do mechanika samochód działa bez zarzutów, do końca dnia jeżdżę bez problemu, natomiast następnego dnia znowu ten sam problem.
Do tej pory wymieniłem już wszystkie świece, cewki, przepustnicę, filtry, akumulator, jednak problem nie zniknął…
Poddałem się w zeszłym roku, ale mimo wszystko kupiłem na allegro tani komputer na bluetooth do samochodu. Podpiąłem się w lecie, wyczyściłem błędy i samochód jeździł bez problemu. Aż do momentu gdy przyszły niższe temperatury w tym roku. Sytuacja dokładnie taka sama.
I co ciekawe, teraz gdy wsiadam do samochodu, mam te objawy, wystarczy, że wykasuje błędy w komputerze, a samochód wraca do normy…
Wygląda na to, że jakiś błąd załącza się w momencie gdy jest zbyt niska temperatura na zewnątrz. Miał ktoś może kiedyś podobny problem? Jakieś sugestie co może być nie tak?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Dzięki!