Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Słabej jakości paliwo?

(1/3) > >>

tomas90:
Witam panowie zauważyłem kilka intrygujących mnie rzeczy. Otóż aktualnie temperatury u mnie 16-20 parę stopni a po wyjazdu z garażu i przejechaniu krótkiej odległości widzę w lusterku dymek biały na wolnych obrotach jak stoję na światłach, po przejechaniu kilku km do pracy parkuje i nadal dymek taki biały jakby para jak to ma miejsce jak temperatury spadną. I ostatnio słyszę takie cykanie delikatne w środku i jak stoję przy drzwiach kierowcy/pasażera jakby od strony grodzi na wolnych obrotach a także zatrzęsie czasem silnikiem na chwilkę. Czy to może być wina paliwa zauważyłem te objawy po zatankowaniu do pełna naszej 95'tki aczkolwiek z renomowanej stacji na której na oleju napędowym nigdy się nie zawiodłem. Czy to woda w paliwie i pompe paliwa słychać przez to czy źle kombinuje ? [2.0 benzyna 15r.] I pytanko czy gdzieś u mnie znajduję się filtr paliwa?

ZAIC:
Witam, raczej bym się tym nie przejmował, temat do obserwacji. Być może rzeczywiście paliwo było gorszej jakości. Dzisiaj rano, przy temperaturze zewnętrznej wynoszącej około 16 stopni, widziałem kilka aut puszczających właśnie taki delikatny biały dymek (nie jakieś stare trupy, praktycznie nowe auta).

tomas90:
Będę obserwował ja też jestem trochę przeczulony na takie dźwięki;p. Ale pierwsze tankowanie i tankowałem też 95 ale rzekoma lepsza z dodatkami itp a teraz zwykłej może zbieg okoliczności a może faktycznie. No też myślę, że ten dymek nie zwiastuje jakiejś tragedii w końcu 57tyś oryginał przebieg autko przyśpiesza normalnie. Dolałem wczoraj znów lepszej do pełna i zobaczymy. A mam gdzieś filtr paliwa u siebie? bo nie widzę nic takiego.

zbychuro:
 A tak apropos jakie paliwo 95 czy 08 do 3.0 s/c 381 KM?

tomas90:
Mój egzemplarz jest z Kanady i obok korka jest napisane "premium gasoline only" przez to też zacząłem się zastanawiać czy zwykła 95 z byle jakiej stacji się nadaje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej