Chciałbym tutaj w osobnym temacie przedstawić foty z wygłuszenia dachu oraz wymiany podsufitki, wszystko można śledzić również na bieżąco w galerii
Ponad rok temu naprawiłem odpadającą podsufitkę, która znów zaczęła odpadać, tym razem podejdę do tematu tak by już tego uniknąć
Jestem ciekawy ile osób z was interesuje temat wyciszenia wnętrza, pewnie większość myśli że przecież jaguar i tak jest super wyciszony, chciałbym pokazać jak wygląda temat wyciszenia w autach i może wymienić się jakimiś doświadczeniami
Pierwsze były drzwi, po ich wygłuszeniu przy okazji wymiany głośników, zobaczyłem jak tak na prawdę słabo były wygłuszone i jak nagle zrobiło się cicho w aucie przy dużych prędkościach, na tyle cicho że szum z dachu zaczął być mocniej słyszalny, podsufitka zaczęła odpadać, więc wpadłem na pomysł że wyciszę dach, zaizoluję termicznie i wymienię znów podsufitkę
podsufitka to w kotach słaby punkt, pokażę jak ją zdemontować, na foto widać próbę wyciągnięcia przez bagażnik, jednak nieudana, udało wyciągnąć się ją przez tylne drzwi, sam demontaż jest prosty, wystarczy zdemontować wszystkie słupki, klamki i słoneczniki i podsufitka idzie w dół, robiłem to 2 raz więc zajęło mi to ok 2 godzin z wyjęciem
Na Foto nr 1 widać jak wygląda fabryczne wygłuszenie 3 małe maty wygłuszające a na podsufitce brak jakiegokolwiek wyciszenia w postaci filcu itp dach więc bardzo słabo wyciszony
Foto nr 2 nieudana próba wyciągnięcia podsufitki przez bagażnik
Foto nr 3 nałożenie mat butylowych 2 mm - bariera dla hałasu, usunięcie drgań z gołej blachy, buczenia, dudnienia, pochłania wszystkie niskie częstotliwości, usztywnia powierzchnię - 1 warstwa wygłuszenia
Foto nr 4 mata kauczukowa 6 mm struktura zamkniętych komórek, izoluje termicznie, odcina od szumu wiatru, średnich i wysokich częstotliwości - 2 warstwa wygłuszenia
Foto nr 5 mata absorbująca dźwięk 7 mm z efektem pamięci (potrafi ubić się do grubości 1 mm) mata ma strukturę półotwartych komórek, jeszcze inne zastosowanie, ma za zadanie pochłonąć dźwięk, poprawia też akustykę wnętrza, lepsza jakość audio - 3 ostatnia warstwa wygłuszenia
na tym na razie koniec