Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Bezpiecznik pompy wody i niedziałający wentylator.
Grzybujag:
Witam, mam problem z jagiem xf 2.7d z 2008. :-help Jeździłem trochę po mieście przy słonecznej pogodzie 30stopni gdy nagle po zaparkowaniu i ponownym odpaleniu silnika wypluło całą wodę z układu chłodzenia :-zly. Zawiozłem laweta go na podnośnik rozebrałem i wyszło że na pompie wody jest taka okrągła blaszka :- pojecia ,wyglada jak bezpiecznik nadciśnienia jednorazowy i tamtędy wodę wypluło.
Wymieniłem pompę na nową (175 zł) odrazu napisze: pompa nie jest na rozrządzie i nie ma konieczności go ściągania. Problem rozwiązany? :-nie zauważyłem że bije żarem od silnika a wentylator się nie załącza .Sprawdzę zaraz przez obd II (bo w komputerze pokładowym nie ma wskaźnika temperatury silnika :-tylko) jaką temperaturę ma i pojeżdżę trochę , napisze jakie wnioski. Tymczasem może znajdzie się ktoś kto już tak miał i bez zbędnego wymieniania części powie co może mojemu jcpf-stanby dolegać.
Z góry dziękuje za każdy komentarz. :-thank
Driv3rrrr:
To że bije żarem to normalne. W XF komora jest mocno zabudowana + osłona pod silnikiem i stąd takie wrażenie. Wentylator odpala chyba przy 95 stopniach
Grzybujag:
--- Cytat: Driv3rrrr w Czerwiec 07, 2019, 15:34:22 pm ---To że bije żarem to normalne. W XF komora jest mocno zabudowana + osłona pod silnikiem i stąd takie wrażenie. Wentylator odpala chyba przy 95 stopniach
--- Koniec cytatu ---
No tak powinien działać ale auto przed zgaszeniem pokazywało na obd 99 stopni a wentylator dalej nic. nawet sprawdzałem czy łopaty luźno się kręcą i jest ok. Nie mam żadnego błędu odnośnie wentylatora czy nadmiernej temperatury silnika :-trudno. Jak mi wodę wywaliło to tez nie pokazał informacji o zawysokiej temperaturze, tylko na raz płyn pod autem a na konsoli info że za mało płynu w układzie chłodzenia. :- pojecia No już nie wiem co z tym fantem zrobić. Czujnik działa bo temperaturę chłodziwa pokazuje wiec ocb? :-zly może go na krótko spróbować albo innego druciarstwa? ?????? :- pojecia
Driv3rrrr:
Na krótko go nie zepniesz. Sterowany po PWM. Trzeba mieć emulator sygnału.
Musiałbym sprawdzić przy ilu dokładnie się załącza. A pytanie z innej beczki.
Przy włączonej klimie pracuje wentylator?
Grzybujag:
Działa teraz , ja nie wiem około 100 stopni się załącza ale ma on jakieś biegi np jak potrzebuje to się szybciej kręci? Bo nie słychać go w ogóle a i jak jest zagrzany to jak w innych autach powinien jeszcze chwilkę być włączony po zgaszeniu silnika ?! :- pojecia. A tutaj na obd pokazuje 102 stopnie a wentylator nie działa po zgaszeniu samochodu. Nie chce żeby gdzieś przez jakiś przekaźnik mi uszczelkę pod którąś z głowic wydmuchało albo co gorsza żeby się woda dostała do oleju. Ma ktoś może pojęcie jak to się powinno odbywać przy tym 2.7d ??
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej