Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Silnik 2.7 - obrócona panewka?

<< < (2/4) > >>

qlimaxer:
Niestety urok 2.7d jest taki, że to padlina...

Driv3rrrr:
Skąd ten majster te ceny pobral. Jak już się robi taką operację to się wymienia praktycznie wszystko. Sam rozrząd z pompą wody to koszt około 700. Uszczelki głowic, uszczelniacze wału, uszczelki kolektorów itp itd.

Remont najtaniej z robota to około 7 tys. I to najtaniej gdzie połowa uszczelek pójdzie starych.

Sam szlif wału pewnie wyjdzie z 500. Każda z głowic też około 300-400 za szt.

Czyli na szybko i licząc byle jak
Robota mechanika 3,5k
Szlif wału 500
Głowice 800
Rozrząd z pompą 700
Kpl. uszczelek ok. 800
Panewki 1000
Kpl filtrów i olej z płynem 400

Czyli mamy ok. 7 tys. A na 100% się na tym nie skończy

Wypadałoby jeszcze dać nowe pierścienie i zregenerować turbiny. Jak już silnik jest wyjęty. Ale wtedy dobijamy do 10 tys zl

Maretti:
A jaki przebieg masz teraz? tez mam ten sam silnik i az strach pomyslec ze cos takiego moze si estac, u mnie jest 198000 przebiegu

msiwow:

--- Cytat: bartekxf w Kwiecień 20, 2019, 00:39:34 am ---Z tego co słyszałem i czytam to chyba sa słynna panewka w 2.7

--- Koniec cytatu ---

Jaki jest problem tego silnika tylko w postaci panewek?

Nie można ich wymienić profilaktycznie aby uniknąć awarii? Nie interesowałem się nigdy tym a do tych przemyśleń natchnał mnie post użytkownika Maretti.

ziutek567:
Profilaktycznie nawet powinno sie wymieniać panewki bo sam producent zaleca wymiany przy 200tys. Druga sprawa to panewki nawet jak nie mają superowego smarowania to za ich wytrzymałość odpowiada ich szerokość która w przypadku krótkich bloków jest mała

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej