Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Silnik 2.7 - obrócona panewka?

(1/4) > >>

bartekxf:
Witam

Dzisiaj podczas wypalania DPF kiedy już zgasło info o konieczności wypalenia zaczeło coś stukać w silniku. Przejechałem tak może z 200m i na pobocze, chwile posłuchałem "klekotania" i zgasiłem. Z tego co słyszałem i czytam to chyba sa słynna panewka w 2.7
Olej wymieniany co 15k Motul dedykowany do 2.7. Czy wymiana co 10 by pomogła....czy po prostu pech.

Auto sholowane i w przyszłym tygodniu rozbieramy. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Widzę ze na alledrogo są całe motory po szlifie z panewkami ale za 10k?! To jak na wyjęcie wału , zrobienie szlifu i założenie panewek które kosztują 1000zł to trochę dużo?

Driv3rrrr:
Chłopie a żeby wyjąć wał to wiesz że trzeba rozebrać cały silnik? A żeby to zrobić to trzeba go wyjąć z auta. Ja za taki remont za sama robotę wziąłbym w granicach 3,5-4 tys zł. Do tego uszczelki, pompa oleju, planowanie głowic itp itd.

Wymiana oleju wg mnie co 15 tys km w tych silnikach to za dużo. 10 tys optimum, 12 tys max. To samo 3.0.

ziutek567:
Nie licząc tego że wał idzie na szłif, polerke, korbowody na lealizacje, blok tak samo, mycie, nowe broki, śruby, simeringi i kupa dupereli

bartekxf:
Mi też mechanik za robotę zaśpiewał 3,5k, części koło 1,5 to mamy 5 a nie 12k jak na alledrogo ktoś oferuje.

ziutek567:
No ale silnik za darmo też nie jest. Jak twój jest cały to rób swój, tylko że ze dwa tygodnie z autem sie pożegnasz. Zresztą dowiesz sie dopiero jak go otworzysz

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej