Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

kot rusza kangurkiem

<< < (2/3) > >>

Jaguar XJ6:
Jeśli skrzynia ma zajechany 1 bieg ( albo za mało oleju ) , to nie wytworzy odpowiedniego ciśnienia w konwerterze , i zacznie się ślizgać ( czyli będzie raz kleił a raz nie ) . A jak konwerter jest już uwalony , to mamy słynne falowanie obrotów ( niezależnie od temperatury oleju ) , problemy z redukcją , szarpanie itp. Jak by w moim coś takiego zaistniało pierwszy raz , to najpierw sprawdził bym poziom oleju , a jak byłoby ok , to zdecydowałbym się na jego wymianę wraz z filtrem ( przy okazji można by zobaczyć jak wyglądają magnesy w misie ) .

Szwagier:
 Skrzynkę rozebrać i dokładnie obejrzeć  ;D
... taki żart  ;) (choć to nie głupi wcale pomysł)
Skoro jest to tylko na pierwszym biegu to raczej nie konwerter. Poziom oleju przede wszystkim. Może być że gwałtownym zwiększeniu obrotów ten olej gdzieś idzie sobie a na koszu gdzie pierwszy bieg brakuje i stąd też poszarpuje. Może też tak szarpać, być jak zapina np2 kosze nie potrzebnie, nie te co trzeba. I tu już sterowanie leży. To taka moja teoria. Zdobyć manual skrzyni i zobaczyć co tam działa na pierwszym biegu. Które kosze mają kręcić itp itd może coś się wyklaruje.

Szwagier:
Lub zamiast sterowania w którymś z koszy tarczek nie odbija (są tam takie sprężynki, luzują tarczki jak olej ze sterowania jest przekierowany gdzie indziej). Zwiększasz obroty i ten kosz co ma się nie kręcić zaczyna wirować a 2 prędkości obrotowych na wale nie może być stąd szarpnięcia. Ale to tylko takie moje domysły może być coś innego o czym nie wiem.

promotion:
problem rozwiązany . Podjechałem do swojego serwisanta , podpiął kompa , przejechał się ze mną przez 2 minuty , po czym podniósł maskę , wziął klucz torksa nr 7 coś pogmerał przy przepływomierzu i wszystko wróciło do normy . koszt 100 zł . Naprawdę gościa polecam - jest naprawdę debeściak .

Szwagier:
Czyli najpierw silnik a potem skrzynia  :) jak widać. Choć dziwne że tylko na pierwszym biegu to było

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej