Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
kot rusza kangurkiem
promotion:
od pewnego czasu zauważyłem dziwne zachowanie kota . Podczas ruszania ze świateł -ale tylko wtedy gdy chcę być pierwszy ze świateł tzn. przy max wciśnięciu pedału gazu kot wykonuje typowego kangurka ( tak jakbym po raz pierwszy ruszał autem z manualną skrzynią biegów ) Na początku myślalem , że to ze względu na śliską nawierzchnię dsc rozłącza napęd , ale teraz jest sucho , dzieje się to zarówno przy włączonym jak i wyłączonym dsc zarówno na gazie jak i na benzynie i tylko przy ruszaniu i bardzo małej prędkości .
Powyżej 20 km/h jak przycisnę gaz do końca nic takiego się nie dzieje kot reaguje na gaz prawidłowo i przyspiesza normalnie , ąz do odcięcia . zna ktoś może powód takiego zachowania ?
Jaguar XJ6:
Ja mam coś takiego , też nie mogę ruszyć szybko spod światłem , tylko delikatnie muszę jedynkę zapiąć , a potem dopiero mogę depnąć . Ale w moim przypadku skrzynia nie wytwarza wystarczającego ciśnienia na pierwszym biegu i konwerter się ślizga .
marti:
Są tylko dwa powody, pierwszy amory do wyrzucenia za słabo dociskają koła i auto gubi trakcje, a drugi fatalne opony, które już nie są w stanie przenieść mocy silnika na jezdnie, ale stawiam na to pierwsze miałem tak samo, po wymianie amorów problem znikł
promotion:
na pewno nie są to amory , ani opony , dzieje się to tylko jak jest na pierwszym biegu , po przełączeniu na drugi wszystko jest ok , (również na wstecznym ) , kot przyspiesza normalnie , bez trakcji staje bokiem jednym słowem jest problem na jedynce . O co chodzi z tym ciśnieniem na skrzyni - jak to sprawdzić ewentualnie naprawić ?
a1410:
Ja bym wskazywał na sprzęgło hydrokinetyczne, nie na skrzynię...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej