Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

XF w porównaniu do innych aut

<< < (3/3)

ArtXF:
Ja posiadam XF 2.2 140kw  2012r, spalanie miasto 8/10 ,  trasa do 130/140 km/h do 7l ale jak lecę 200/220 to jest 12. Czytałem gdzieś artykuł że z tym silnikiem spalili 3,8l na 100 km, może jakiś Eco jazda , prędkość max udało mi się zobaczyć na liczniku 243. Można podnosić moc bo skrzynia wytrzymuje do 700Nm , ta sama jest w BMW i wielu innych autach ale chyba oprogramowanie mają już robione przez daną markę samochodu do której jest wkladana bo wydaje mi się że w BMW chodzi szybciej . Z tym silnikiem to dobry jest na trasę bo w mieście to tak reaguje jakby chciał a nie mógł i niby 8s ma do 100. Startowałem z pod świateł z A6 2,0tdi 2018r i szedł łeb w łeb bo myślałem że coś z Jagiem nie tak ale ten typ tak ma, że na gaz reaguje słabo chyba że mu wciśniesz głębiej.  Jezdziełem różnymi,  Passat B8,  mercedes w205, bmw f30 i A6 2,0tdi 2018 i te auta prowadzą się bardzo lekko jak małe miejskie autko ale jeździłem też i F10 i w212 i teraz XF, to już czuć że jedziesz konkretniejszym autem . Co do jakości materiałów i spasowania elementów na 1. Audi 2 mercedes 3 jaguar 4 BMW. Jaguar ma szlachetne materialy , skóry to skóry i czuć to ale faktyczne od 80tys km to zaczynają wyglądać słabo,  wyciągają się,  drewno to drewno , ładne podświetlanie ale są i wady, reakcja monitora dotykowego to masakra tak jak skacząca wskazówka predkosciomierza, mój odpuķać nie psuje się,  wyciszenie na bardzo dobrym poziomie. Generalnie wygląd super szczególnie biały, dużo ludzi pyta i się za nim ogląda, jak pojedziesz do restauracji to przepraszam ale nie wyglądasz na typowego Polaka co to mu trochę grosza wpadło i poleciał zaraz coś niemieckiego kupił. To moje odczucia ale żeby mieć zdanie i znaleźć samochód jaki akurat tobie będzie pasował to trzeba zjeść chleba z nie jednej piekarni więc spróbuj może akurat tobie XF będzie pasował,  ja sprobowałem i nie żałuję.

ArtXF:
Jak chcesz to napisz mi na maila, mogę ci powiedzieć o danym samochodzie co mi się podobało a co irytowało. Jak mi powiesz czego od auta oczekujesz to może cię nakieruje co kupić żebyś był zadowolony.

CzarnyLewis:
Ostatnio trochę pojeździłem autami i co nie co wniosę do tematu.

Nowy XF(X260) z silnikiem 2.0 D (180KM)... silnik=tragedia. Jest przede wszystkim głośny - mówię o silniku, w zasadzie to najgłośniejszy z aut W205 (C220 diesel), X250 (3.0 D), Passat CC (2.0 Diesel - tak, nawet on jest cichszy). Po drugie jest mułowaty, na większych obrotach wyje, a na niskich klekocze jak diesle z lat 2000-2005 i dodatkowo przenosi wibracje do kabiny. Wyciszenie odgłosów dochodzących od szyb i kół wydaje mi się gorsze niż w poprzednim XF-ie. W wersji Portfolio wykończenie wnętrza bardzo dobre, byłem mile zaskoczony oprócz kierownicy, która była trochę plastikowa. Ale proszę pamiętać, że wersje podstawowe mają mizerną jakość w środku. Multimedia (wersja podstawowa)... wolne. Skrzynia - trochę powolne reakcje, w trybie manual lekko szarpie. Auto świetnie się trzyma drogi na zakrętach.

Poliftowy XF(X250) z silnikiem 3.0D (275KM) - silnik jest bajecznie wyciszony, a jego kultura pracy świetna. Trudno w środku stwierdzić, że to diesel. Ogólnie auto najlepiej wyciszone (z tych którymi ja jeździłem) pod względem silnika, odgłosów zawieszenia, przy dużych prędkość miło się podróżuje. Multimedia.... super wolne. Wnętrze - powiem tak, spasowanie lepsze jest w Passacie B8, podobne jak w W205, jakościowo było trochę gorzej niż w Porfolio X260 i S-Type (w pakiecie High Luxury Package), ale na pewno znacznie lepiej niż w Passacie. Jeżeli chodzi o design to dla mnie ładniejszy był przedlift X250.  Skrzynia fajnie pracuje z tym silnikiem, trochę powolne reakcje, w trybie manual lekko szarpie. Auto zestrojone bardziej komfortowo do jazdy, podobnie jak w S-Type. Średnie hamulce.

W205 z silnikiem 2.1 D (194KM) - silnik nieźle wyciszony (znacznie cichszy niż X260 ale daaaleko do X250) choć słychać wyraźnie, źe to Diesel. Wyciszenie w środku trochę gorsze od X260 (ale silnik był w Mercu znacznie cichszy). Sam silnik dobrze radzi sobie z autem, wystarczający na autostrady. Multimedia.... szybkie, bardziej intuicyjne niż w XF-ach. Design wnętrza, dla mnie super poza tym tabletem nad wylotami powietrza, po lificie kierownica bardzo ładna. Jakość (miałem sztuczną skórę) robiła dobre wrażenie, jednak znacznie lepsza była w X260 Portfolio. Zawieszenie trochę buja autem przy wyższych prędkościach, jest troszkę mniej komfortowy niż X250, hamulce niezłe. Skrzynia 9-biegowa, bardzo płynna, dobrze wybiera biegi, w trybie manualnym prawie nie szarpie.

Generalnie najbardziej skrajne emocji wzbudził we mnie X260 - odradzam 2.0D słaby i bardzo głośny. X250 świetnie wyciszony, silnik 3.0D o wysokiej kulturze pracy. W205 ogólnie robi dobre wrażenie.

Czy 2.2D w X250 też jest wyraźnie głośniejsze od 3.0D?
Czy benzyny w X260 też są takie kiepsko wyciszone?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej