Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Skrzynia automatyczna - problem ze zmianą biegów.

(1/6) > >>

sztandi7:
Od pewnego czasu zacząłem zauważać, że skrzynia ma problem z płynną zmianą biegów a mianowicie czasami podczas przełączania lekko wchodzi na obroty i dopiero wrzuca nastepny bieg, przez co zdarza się, że czuć mniej lub bardziej to charakterystyczne szarpnięcie. Problem także pojawia się przy kick-downie z tym, że bywa już bardziej uciążliwy, ponieważ auto wtedy wchodzi mocniej na obroty a samo szarpnięcie jest już dużo mocniejsze. Spotkał się ktoś z czymś podobnym w swoim aucie ? Obstawiałbym, że może konwerter się kończy. Przy diagnostyce ogólnej wyszedł jakiś błąd między 3 a 4 biegiem na automacie, ale nie znam jego kodu, ponieważ mechanik, który to sprawdzał skasował błąd i nie pamięta jaki był jego kod, a na obecną chwilę nie mam jak podpiac skrzyni i sprawdzić czy błąd ten znów wystąpił...

Oczywiście olej w automacie świeży a stan właściwy.

sztandi7:
Dodam tylko, że raczej dzieje się to jak już auto pojeździ przynajmniej te 10 km,.

pzte90:
Hej, na jakim oprogramowaniu zaczytał Ci błędy szkrzyni? Mi póki co nie udało się zaczynać błędów ale nie wiem czy wynika to z oprogramowania czy z tego ze bledow po prostu nie ma(inne błędy zaczytał bez problemu). Mi tez poszarpuje przy zmianie. Generalnie myślałem ze to przez uszkodzone przeguby ale problem po zmianie wału został. I najlepsze jest to ze tak dla sprawdzenia dolalem litr oleju do szkrzyni i muszę przyznać ze byłem w szoku bo pomogło. Jest dużo lepiej, zmiany są o niebo płynniejsze. Teraz przymierzam się do wymiany statycznej oleju i mam nadzieje ze problem rozwiąże się w 100%. Jeszcze pozostaje kwestia skasowania adaptacji skrzyni jeśli dalej zmiany będą wyczuwalne. Dodam jeszcze ze na rozgrzanym aucie na prostej drodze zaraz po dolaniu tego litra nie było czuć zmian wcale. Dopiero na koniec trasy na ostrym zakręcie w chwili zmiany biegu była wyczuwalna zmiana i to może być właśnie przez zbyt mała ilość oleju a przynajmniej taki wniosek się nasuwa.

sztandi7:
A tak w ogóle to sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni?

pzte90:
Kombinowałem ze swoim mechanikiem ale nie mogliśmy znaleźć bagnetu :/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej