Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Dzwięk pracy silnika 3.0 211km, oraz Gearbox fault
polo811:
Witam ponownie , wracajac do mojego problemu z glosna praca silnika po rozruchu , w nastepnym tygodniu bede wymienial pompe oleju , silnik 3.0d V6 241koni, czy ktos moze powiedziec co moze mnie zatrzymac po drodze , wiadomo chlodnice trzeba wyjac i wszystkie rury ktore blokuja dostep do rozrzadu, nastepnie rozpiac pasek rozrzadu , odkrecic zebatke paska z walu i pompa out , natomiast miske trzeba odkrecic zeby zdemontowac pompe ? bo chcial bym rowniez wymienic oring na smoku musi jakos byc uszczelniony z pompa prawda? Z gory dziekuje z porady i przepraszam za brak polskich znakow.
nordyk:
Jaki przebieg ma Jag, że wymienisz pompę ? Na jakim oleju jeździsz i co ile zmieniasz ? Zawieche trzeba spuścić miska w dół... nie wiem czy potrzeba chlodnice wyciągać.
polo811:
235k km, wyżej już pisałem o oleju, jest zalecany, jesteś pewny że trzeba mise sciągać, na forum peugeota czytałem że nie trzeba a to ten sam silnik, dlatego chciałem potwierdzić to jeszcze u kogoś kto to robił
nordyk:
Zadzwoń do exoticars i zapytaj jak to robią
polo811:
Witam, w zeszly weekend wymienilem pompe oleju i chcialem sie podzielic skutkami. Moj jag to 3.0d z konca 2009. Do wymiany pompy trzeba zdjac wszystkie przednie weze wodne plus zbiornik plynu, puszke filtra powietrza i rury, potem maglownica w dol , rozrusznik out potem rozrzad i miska oleju gdyz sruby mocujace pompe od dolu sa pod misa. Miska opadnie tylko troche wiec trzeba okrecic smok po tym zabiegu wychodzi z odkreconym smokiem na zewnatrz. Ja zalozylem nowy rozrzad gdyz grzech bylo by zakladac stary jak juz wszystko bylo rozkrecone. Po wymianie roznicy nie ma praktycznie zadnej poranne klekotanie dalej wystepuje moze troche krotsze z 4s spadlo do 2s, natomiast gdy auto postoi z 15 min dalej tak samo zaklekocze przez chwilke. Praca zajela mi dwa dni po 8h na spokojnie bez pospiechu z przerwami. Czyli popychacze sobie dalej stukaja ale nie bede juz ich wymienial. Myslalem ze cisnienei z nowej pompy zalatwi sprawe ale przynajmniej moge spac spokojnie ze pompa oleju jest sprawna na 100% :-) koszt operacji to 400zl rozdzad i 400zl pompa, 200 nowy olej plus jakies tam drobiazgi. robocizna 0zl pzdr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej