Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

jaki olej do skrzyni-pilne

(1/4) > >>

Jacoll:
Cześć,
już finiszuję z remontem, odliczam każdy dzień i nie mogę doczekać się końca. Być może temat był wałkowany już dużo razy, ale poruszę go jeszcze raz bo bardzo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi. Jaki olej nalać do skrzyni-seria trzecia, pojemność 4,2, rocznik 1983. Czy macie jakieś uwagi, lub sugestie pomocne przy wymianie oleum?
dzięki,
Jacoll

P.szczesniak:
Witam
Ja właśnie dziś wymieniałem olej w skrzyni,oczywiście odpowiednio się do tego przygotowałem i kupiłem wcześniej olej Mobil ATF 220(cena około 24 zł za litr).Tki był zalecany na forum.Natomiast zaskoczyła mnie ilość,która zeszła ze skrzyni okolo 3 litrów,a zt ego co wiem w skrzyni jest ponad 8 litrów.

kogutki:
do III serie sie uzywa chyba jeszcze dexron II albo np castrol tqd

qbaty:

--- Cytat: Jacoll w Maj 23, 2009, 23:21:03 pm ---Cześć,
już finiszuję z remontem, odliczam każdy dzień i nie mogę doczekać się końca.
--- Koniec cytatu ---
To zupełnie jak ja ;) - jestem ciekawy efektu, wiesz czemu ;D

--- Cytat: Jacoll w Maj 23, 2009, 23:21:03 pm ---Cześć,
Jaki olej nalać do skrzyni-seria trzecia, pojemność 4,2, rocznik 1983. Czy macie jakieś uwagi, lub sugestie pomocne przy wymianie oleum?

--- Koniec cytatu ---
Tak jak pisał kogutki - olej zgodny z dexron IId. Podczas wymiany sprawdź stan filtra-siateczki, jesli jest cały wystarczy wyczyścić benzyną. Pamiętaj, że po zdjęciu miski powinieneś założyć nową uszczelkę korkową. Ja wymieniałem olej w Nowym Porcie (Sosnowski) - współpracują z zakładem produkującym takie uszczelki, zawożą miskę i gościu odciska odpowiedni wzór.

--- Cytat: P.szczesniak w Maj 23, 2009, 23:27:40 pm ---Natomiast zaskoczyła mnie ilość,która zeszła ze skrzyni okolo 3 litrów,a zt ego co wiem w skrzyni jest ponad 8 litrów.

--- Koniec cytatu ---
Nie pamiętam ile u mnie dokładnie weszło, ale chyba koło 4 litrów. Reszta zostaje w konwerterze. Wymiana całości możliwa jest tylko w sposób dynamiczny, ale nie wiem czy przy każdej skrzyni jest to możliwe. Poza tym wymaga chyba sporej wprawy i oprzyrządowania.

Jacoll:
dzięki za info:-)
pochwalę się - kupiłem opony z białym paskiem, wyglądają super. Liczę, że do końca miesiąca samochód będzie sprawny

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej