Witam użytkowników forum
Od pewnego czasu zmagam się z irytującym problemem w moim iksie. Po odpaleniu samochodu (na zimnym) obroty falują aż doprowadza to zgaśnięcia silnika. W przypadku gdy ruszę samochodem i utrzymuje obroty silnika powyżej 2k obrotów auto normalnie dogrzewa się i płynnie przechodzi na gaz. Natomiast każdy manewr na benzynie na parkingu lub dojazd do świateł kończy się zgaszeniem silnika. Sytuacja jest taka sama również gdy przełączam rozgrzany silnik z gazu na benzynę (auto z miejsca gasnie). Na gazie też lubi przycinać zwłaszcza po zjeździe z autostrady kiedy silnik po dużym wysiłku zaczyna pracować na niskich obrotach - Ale cóż na gazie przynajmniej jeździ. Jaga podpinałem pod komputer, który wyrzucił błąd sondy lambdy - sondę wymieniłem a problem pozostał.
Sterownik instalacji to Kme nevo.
Jeżdżę bez emulatora. Z początku zainstalowany był uszkodzony, po czym zdiagnozowana była sonda.
Gazownik uważa, że jeżeli auto na benzynie nie chodzi wcale to nie jest jego problem.
Emulator najdalej w przyszłym tygodniu zostanie założony, a wtedy będę chciał rozwiązać problem jazdy na PB
Mechanicznego powrotu nie ma (sprawę miał załatwić emulator).
Moje wnioski:
- Jazda na gazie bez emulatora doprowadziła do usterki pompy paliwa?
- Cewki
- Świece
Od czego zacząć po założeniu emulatora?