Witam,
Niedawno kupiłem Jaguara x type 2.1v sprowadzanego z Niemiec w 2012 roku. Samochód ma przejechane 226k km przebieg oryginalny. Samochód wyposażony w manualną skrzynię biegów wymieniony olej i wszystkie filtry, założony gaz (2 miesiące temu nowa sekwencja BRC), samochód po przeglądzie, wszystko ok oprócz sond lambda.
Pierwsze pytanie, to czy zna ktoś mechanika z Łodzi, którego możecie polecić, nie zależy mi na tym żeby było mega tanio, chciałbym ten samochód zostawić u siebie na kolejne 5-6 lat.
Objawy jakie zauważyłem w sumie od początku to fakt, że biegi (1,2 czasami 4) ciężko wchodzą. Chodzi szczególnie o to, że jeżeli wrzucam jedynie to ma ona tak jakby dwa tory po których chodzi. Jeżeli lewarek przesune mocno w lewo, to jedynka wchodzi na dwa skoki po łuku ( nie wiem jak to lepiej opisać, normalnie w każdym innym samochodzie czuć, że bieg wchodzi i już, tutaj bieg niby wchodzi, ale jak go nie docisnęła to wyskakuje). Przy dwójce i czwórce również czasami to się zdarza.
Kolejna rzecz to spalanie oraz zbieranie się samochodu. Po mieście samochód pali 14,5l benzyny i około 18l gazu, w trasie 9l benzyny i około 12l gazu. Silnik pracuje równo natomiast cały czas świeci się check engine i od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że są to sondy. 3 mechaników w Łodzi nie podjęło się tego, nie wiem jakie mogą być tego koszty ( ktos, coś ??).
Pytanie do Was, czy ktoś miał podobne objawy, gdzie się mogę z tym zgłosić (tutaj proszę o sprawdzonego mechaniora od Jaguarów w Łodzi).
Pytania bonusowe, to :
Czy w jaguarze z V6 2.1 da się zrobić coś, żeby lepiej zbierał się na starcie? Czy ta wersja silnikowa jest w jakikolwiek sposób modowalna ? Czy można do tego dokładać turbinę? Czy jest w ogóle sens?