Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Uciekający płyn chłodniczy. Uszczelka pod głowicą? [2.5 V6 4x4 2001 + LPG]

<< < (2/4) > >>

bosky89:
@voitec wiem o którym otworze mówisz, zastanawiałem się nad tym, ale tak jak wspominałem w opisie, węże nie są jakoś nadzwyczajnie twarde, anie korek nie strzel przy odkręcianiu... niemniej słychać minimalne syczenie na nagrzanym silniku jeśli się przystawi ucho blisko korka...
Jeśli chodzi o rejon Krakowa względem mechanika to obojętne, mogą być nawet okolice. Byleby to ogarnąć, zweryfikować, wycenić...

Racoon:
Ja mogę jedynie polecić serwis w Rybniku, miałem kilka mankamentów w moim jagu, min sprzęgło i hamulec, był to jedyny mechanik, który od razu wskazał przyczynę, wszystko wytłumaczył i naprawił, jest zresztą polecany na forum.

bocian85:
I coś się zmieniło ?
Podłączę się pod temat, ostatnio oddałem X'a na naprawę czujników ciśnienia i temperatury paliwa na listwie wtryskowej. Po powrocie z warsztatu mam problem z przegrzewaniem się silnika, raz już puścił wąż przy przeustnicy i zagotowałem się, powtórzyło się to jeszcze ze dwa razy. Wymieniałem gdzieś w sierpniu, a więc max ze 2 tygodnie przed wizytą w serwisie zbiornik wyrównawczy, ale nie mam pojęcia ile czasu z nim jeździłem, mógł to być jeden dzień i po prostu jest wadliwy, korek od starego sobie zostawiłem i na obydwu korkach jest ten sam problem.
Mechanik jest załamany, kończą mu się pomysły.

Objawy mam takie :
Twarde węże
auto się przegrzewa, aż coś puści i pozbywa się płynu chłodniczego.

Wymieniona pompa wody, wyjęty termostat, zamówiłem już nowy.
Dzisiaj problem pojawił sie po ok 40 minutach jazdy (bez termostatu, temperatura ze 14*C na dworze, bez pałowania na zimnym)

Zamówiłem nowy zbiornik wraz z korkiem, aby wykluczyć ten element (zamiennik za 150zł na razie, jak się okaże, że pomogło za kilka miesięcy kupię porządny zbiornik)
Jak rozumiem najlepiej wykonać test szczelności cylindrów i test na co2 w układzie ?

Jeżeli okaże się, że UPG jest do zrobienia, czy ktoś poleci jakis serwis w Warszawie / okolicach, który jest w stanie to zrobić w ludzkich pieniądzach i mniej więcej jakie to mogą być koszty ?
U mnie także instalacja LPG, tam też mam się dopatrywać problemu ? (w tej chwili niesprawna - padł czujnik ciśnienia)

jaguarstype2004:
wywalanie płynu przez korek najczęściej oznacza UPG, w Wawie nikt tego pewnie tanio nie zrobi, pytałem o sprzęgło w s type to nawet tysiak za robotę,więc nie wiem ile by kosztował tydzień dłubania przy uszczelce, nie wiem czy nie taniej silnik drugi włożyć

bocian85:
OK, a przy odkreconym korku wtedy powinna walic piana albo tez wywalac plyn, gdyby to byla UPG, u mnie nic sie nie dzieje, bombelki nawet pojedyncze zeby sie pojawialy nie bylem w stanie tego zaobserwowac. Może ty tylko wadliwy korek ?
Płyn wywala po odkreceniu na cieplym silniku, albo strzelaja weze, ale przy odkreconym zrbiorniczku wszystko chodzi prawidlowo i nic niepokojacego sie nie dzieje, tlustej plamy na plynie chlodniczym tez nie widzialem, zadnego masla ani nic.

No ale fakt, trebaby pewnie zrobic testy co2 i kompresji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej