Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

Jaki olej do silnika

<< < (2/6) > >>

autoklima:
do poloneza

qbaty:
O oleju Lotos pisał kiedyś Luqasek:

--- Cytat: Luqasek w Październik 13, 2008, 15:44:39 pm ---Ja w swoim x300 3.2 rocznik '96 mam przy przebiegu 142 tysiące zalany olej półsyntetyczny Mobil1 10W-40 i byłem już w Sandomierzu we wrześniu oraz na Słowacji i od wlania go zrobiłem samochodem prawie 3 tysiące km i nie stwierdziłem ubytku oleju. Co do jakości olejów LOTOS  ;D otóż jestem studentem Politechniki Gdańskiej i miałem dwa semestry laboratorium z przedmiotu "Paliwa, oleje i smary" i z naszych badań (a badaliśmy różne oleje znanych marek) Lotos definitywnie wypada najsłabiej, zwłaszcza w teście w tzw. aparacie czterokulowym gdzie poprostu bada się jakość filmu olejowego i granicę nacisku przy jakim dojdzie do zatarcia, a więc odradzam ten olej.  :-tylko

--- Koniec cytatu ---

peres20:
no raczej ;D. lotos to olej do starych zynchow!!! ma chlopak racje :-V

KRISS:
Klasa oleju się liczy.
Lałem shella, lałem quaker state - butelka mi się podoba, po za tym jest o czym pogadać z chłopakami na stacji, opowiadając o wyższości nad castrolem... - generalnie podnosisz maskę i jest szacun ;)
Castrol edge - cholera mieli fajną reklamę.
Teraz mam mobil 1, za chwilę mam zrzucaną głowicę na porting i uszczelnienie, więc pewnie będzie jakiś Quaker State ;) - jednak efekt przy podniesionej masce i plakietce Quaker State - robi wrażenie ;)
10w40 - dobrej klasy lepkości/jakości i będzie OK

tutaj trochę wiedzy na temat olejów, nie wiem na ile obiektywnej ale dającej do myślenia. :)
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
www.dynotech.pl/Artykuly/OLEJE.DOC

killer666:
Chcę wlać Castro Magnatec 15w40 ma ktoś jakieś doświadczenia z tym olejem?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej