Dzień dobry wszystkim
Jestem dość zadowolonym użytkownikiem Jaguara X-type 2,5 AWD.
Od jakiś 8 miesięcy mam problem z buczeniem, dochodzącym moim zdaniem z okolic prawego przedniego koła.
Pierwsze podejrzenia padły na hamulce jako, że prawe koło po jeździe wyraźnie było cieplejsze od lewego - warsztat sprawdził, przeczyścił szczęki itp., ale problem powrócił.
Po nastepnych kilku miesiącach problem nieznacznie się pogorszył i następna wizyta - sprawdzenie łożysk - problemów podobno nie znaleziono.
Porada warsztatu - pojeżdzić jeszcze z miesiąc a potem z powrotem na kanał i sprawdzenie układu przeniesienia napędu (troche droższa zabawa ;( ).
Przesłuchałem i obejrzałem tone filmików na youtube, ale znalazłem tylko jeden jakiegoś gościa z Japonii z podobnym dźwiękiem podczas skręcania, który odpisał mi, że problemem były nowe hamulce, i że po miesiącu problem zaniknął. U mnie nie ma nowych hamulców (stare zostały sprawdzone) a miesiąc minął kilka miesięcy temu
Sprawdziłem to forum pod kątem "huczenie" i "buczenie" i przebiłem się przez 44 tematy. Za wyjątkiem jednego (łożyska, które niby mam sprawdzone) nic nie pasuje do objawów, które zaraz opiszę i podeprę stosownym filmikiem.
OPIS PROBLEMU:
Problem pojawia się po 10-15 minutach od rozpoczecia jazdy (start od zimnego samochodu) więc coś się musi rozgrzać żeby zacząć trzećm chociaż, raz w dniu dzisiejszym akurat usłyszałem na krótko, podobny dźwięk przy skręcaniu w lewo i jeżdzie do tyłu, zaraz po odpaleniu auta.
Prędkość pomiędzy 15-50km/h - przy większej prędkości dźwięk powoli cichnie.
Dźwięk powstaje podczas jazdy i skręcania delikatnie w prawo, jeśli skręcić mocniej dźwięk często zanika.
Jeśli zahamuję (nawet lekko), dźwięk również cichnie.
Na filmie z poniższego linku podbiłem momenty gdzie dźwięk się pojawia, więc słuchać go bardzo wyraźnie (najbardziej podczas 3go skrętu)
Link do filmu:
https://youtu.be/WPEr8pp1JKMBedę wdzięczny z wszelkie sugestie co to może być i jak to naprawić.
pozdrawiam
Adam