Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
Katalizatory poza zakresem X350 4.2 supercharer.
a1410:
--- Cytat: Maciej Franciszek w Styczeń 23, 2018, 09:59:44 am ---Możliwe że katy są sprawne, a informacja o ich stanie jest błędna?
--- Koniec cytatu ---
Możliwe, ale najlepszy sposób na sprawdzenie to przedmuchać katalizatory jadąc 200-250km autostradą z prędkością 200+
Maciej Franciszek:
Hehe, a1410 - w sensie mam jechać ponad 200 km/h dystans wynoszący ponad 200 kilometrów?
Czy w Polsce znajdę taką trasę, która mi to umożliwi?
Pytam na poważnie, bo jak dotąd moje poprzednie auto nie dawało mi takich możliwości, więc nie mam doświadczenia :-za
Może lepiej udać się na hamownie, tam osiągnąć właściwą temperaturę katalizatora i czas potrzebny do jego "wyczyszczenia"...
a1410:
--- Cytat: Maciej Franciszek w Styczeń 23, 2018, 14:46:36 pm ---Hehe, a1410 - w sensie mam jechać ponad 200 km/h dystans wynoszący ponad 200 kilometrów?
--- Koniec cytatu ---
A co to za problem? S8 Łódź-Wrocław, A2 Warszawa- Świecko, A1 Łódź-Gdańsk, S3 Szczecin-Świebodzin, A4 Wrocław-Rzeszów to tylko kilka dróg, na których bezproblemowo przedmuchasz katalizatory. I nie musisz cały czas jechać powyżej 200, chodzi tylko o to, żeby były to dłuższe odcinki z przepustnicą otwartą mocniej niż zwykle. Nie wiem tylko, czy Twój Kalifornijczyk da się rozpędzić powyżej 200, bo amerykańskie mają często ograniczniki v-max gdzieś na wysokości 200km/h. Możesz to też zrobić na hamowni, tylko co to za frajda? To trochę jak posuwanie gumowej lalki... ;D
Maciej Franciszek:
Z tego co piszesz wynika, ze na bramkach będę mógł zwalniać :)
Zastanawiam się jeszcze czy nie zostawić "udrażniania" katalizatorów na cieplejsze dni, co pozwoliłoby im szybciej osiągnąć wymaganą temperaturę.
Podobno Super V8 nawet w USA miał ograniczenie podniesione do 250 km/h, ale jak dotąd nie miałem okazji się przekonać na własnej skórze. Ponad 200 km/h jechałem, ale krótko, bo przeważnie "kończyła się droga" - nie miałem okazji jechać autostradą.
Z tego co wyczytałem na forach, ogranicznik prędkości obchodzi się wrzucają 5 bieg i tryb sport, i można jechać 280, ale też nie sprawdziłem na własnej skórze.
Panterę mam krótko i jak na razie przywracam ją do "normalności", a potem będę się bawił.
Hooyeman:
pytam z ciekawości skąd ta teoria o topielcu i o tym że trzeba gnać przez 250km ponad 200 na godzine?
ja bym podjechał do warszatau niech sprawdzą sondy ewentualnie katalizatory. Podpięcie pod kompa powinno dać Ci jasną odpowiedz co nie gra. Jechanie przez pół Polski 250km/h może przynieść wiecęj problemów nawet jeśli zgodnie z teoria a1410 przedmuchasz te katy
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej