Autor Wątek: Warjująca elektryka - pompka spryskiwacza  (Przeczytany 5843 razy)

Offline Lary

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
Warjująca elektryka - pompka spryskiwacza
« dnia: Styczeń 02, 2018, 16:47:24 pm »
Dziwne rzeczy się dzieją w aucie.
Jedna z nich to między innymi to że przestała działać mi pompka spryskiwacza na szyby. Pompka na lampy nie działa od początku jak mam auto. Po wciśnięciu przycisku na manetce wycieraczki pracują normalnie ale spryskiwacz nie działa. Przyczyna nieznana jeszcze. W manualu dostępnym na tym portalu powiedziane jest że bezpiecznik odpowiedzialny za pompkę to F21 i znajduje się w skrzynce w komorze silnika. Powinien mieć 5A. Zobaczcie na zdjęciu co mam. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem. Co to? Dioda? Oznaczeń żadnych brak.
Kolejna rzecz to przekaźnik R18. Zaznaczyłem go na drugim zdjęciu. Myślałem że odpowiada za pompkę spryskiwacza. Sprawdziłem miernikiem napięcie jest na dwóch pinach. Zrobiłem mostek i.... wysunęły się spryskiwacze ze zderzaka i poleciał płyn. Czyli co? Druga pompka ma osobny przekaźnik? Jeśli tak to który? Ktoś się orientuje?

Offline Zdrapciooh

• Forumowicz Executive
  • S-Type 2004 2.7 Diesel Sport
Odp: Warjująca elektryka - pompka spryskiwacza
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2018, 20:59:10 pm »
To jest S z 2004?
Nie wiem co to są za diody na pierwszym zdjęciu, ale:
1. F21 - to bezpiecznik od czujnika deszczu, więc zły trop... Powinien mieć 5A tak jak piszesz
2. R18 - to przekaźnik od pompki spryskiwaczy reflektorów, więc jest OK
3. F12, ale w skrzynce w kabinie po stronie pasażera, a nie pod maską - to bezpiecznik od pompki spryskiwaczy szyby, leci bezpośrednio do pompki, bez przekaźników.

Sprawdź bezpiecznik F12, choć jest wysoce prawdopodobne, że silniczek się skończył. U mnie, w tym samym roczniku, padł silniczek od sprysków lamp, był w fatalnym stanie, pordzewiały, pęknięty, masakra. Silniczki siedzą w pojemniku na płyn, trzeba uważać przy demontażu i montażu żeby uszczelki nie wpadły do wnętrza zbiornika, bo wtedy trzeba wyciągnąć cały zbiornik (co nie jest tragedią) i wytrząsnąć je ze środka (co jest tragedią z uwagi na kształt wewn. pojemnika, ja z godzinę z tym tańcowałem).
Jest: XF 2015 2.0t Luxury
By³: S-Type 2.7d Sport

Offline Lary

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2018, 21:20:25 pm »
Pompka jest nowa. Ma mniej niż rok. Masz rację, cholera pomyliłem rocznik samochodu, sprawdzę w innym schemacie bo być może jest jakaś różnica.
Tylko pytanie kolejne. Dlaczego sprysk lamp na krótko działa a normalnie nie. Haa!

Offline Zdrapciooh

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2018, 00:24:21 am »
Dlaczego sprysk lamp na krótko działa a normalnie nie. Haa!
Ciężko powiedzieć. Po pierwsze może to wina przekaźnika. Po drugie, bezpiecznik F11, sprawdzić i wymienić na 40A, bo widzę na foto 30A. Po trzecie, co to za kable biegnące od przekaźników ksenonów? Po czwarte, co to znaczy normalnie tj. w ogóle, nigdy się nie włączają, czy co któryś raz? Po piąte, czy czujnik zmierzchowy działa, czy nie? Po szóste, wracając do tematu sprysku szyb, poszukaj najprostszej przyczyny, sprawdź silniczek na krótko i przewody pod zderzakiem, bo lubią się przecierać.

Offline Lary

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2018, 09:53:34 am »
Te kable to moja mała pajęczyna. Czerwony i środkowy niebieski to podłączenie (plusy) do świateł do jazdy dziennej. To jest ok, bo tu najłatwiej było się podłączyć. Prawy niebieski to mostek, bo jeden z ksenonów nie świecił. Przekaźniki ok bo sprawdzałem nawet podmieniłem i nic. Zrobienie mostka dało mi dwie świecące lampy.
Czujnik zmierzchu działa bo manetkę mam w trybie AUTO i wszystko gra. Dziś jeszcze sprawdzę te bezpieczniki w kabinie. Manual który mam mówi że to F21 to faktycznie dioda D1 5A od modułu czujnika deszczu (sic! nie mam wycieraczek AUTO)

Zastanawiam się czy uszkodzeniu nie uległ czujnik poziomu płynu w zbiorniku. Wg schematu wychodzi że on też może rozłączyć pompkę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2018, 10:05:49 am wysłana przez Lary »

Offline qlimaxer

• Forumowicz Sovereign
  • S-type 2002, I lift, 2.5 V6/LPG
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2018, 14:19:41 pm »
Panowie rpzepraszam, że się wtrącę, ale mam pytanie : Jak fachowo nazywa się taki bezpiecznik F21? U mnie właśnie nie działają automatyczne wycieraczki, a nie wiem pod jaką nazwą szukać takiego bezpiecznika.  :-help
GO HARD OR GO HOME...

Offline Lary

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2018, 17:51:14 pm »
To właśnie jest diodo-bezpiecznik i nazywa się to fachowo BUSSMANN

Offline Zdrapciooh

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2018, 18:32:59 pm »
Z tym diodobezpeicznikiem, to pierwsze słyszę, nigdzie tego nie widziałem, u siebie nie mam niczego takiego, aż sprawdzę czy nie powinno gdzieś być.
Czy zanim wstawiłeś dzienne oświetlenie, to oba silniczki działały prawidłowo? Trochę partyzantkę masz z tymi ksenonami, od początku tak masz? Znasz przyczynę dlaczego jeden ksenon nie pali? Kiedyś podobne cuda robiłem w tylnych lampach, bo lampy zwariowały i robiły się rzeczy nie z tej ziemi, już miałem to połączone na krótko, ale ostatecznie odszedłem do tego że upaliło mi się kilka bezpieczników od kilku rzeczy i to wystarczyło do takiego cyrku.
Co do czujnika zmierzchowego, to w AUTO jak jest dzień, to jak przykryjesz sensor na środku deski to załączają się światła drogowe, tak? Masz duży ekran navi?
Czujnik poziomu płynu. Być może i tak, ale jakby zawiesił się w pozycji "pusty" to powinien być komunikat na desce i (przy najmniej u mnie tak jest i uważam to za idiotyczne) po uruchomieniu sprysku szyb woda pryska z dysz ale nie ruszają się wycieraczki i muszę uruchamiać je ręcznie  :-nuts
Nie wiem jak jest z tymi przekaźnikami. U siebie mam problem taki, że nie działa mi II bieg wycieraczek, manetka sprawdzona i silnik na krótko też i działa na II. Poza tym nie działają mi halogeny. Nie wiem, czy moduł FEM nie jest trefny.

Offline Lary

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 04, 2018, 09:09:27 am »
A no Panie partyzantka. Wiem. Nie, nie od początku. Gdy kupowałem auto lewa lampa ledwo świeciła z powodu wypalonego żarnika. Po założeniu nowych prawa świeciła dobrze ale lewa raz się odpalała raz nie, zazwyczaj potrzebowała ok minuty pod napięciem by zaświeciła. Później przestała świecić. W tym czasie lampy trafiły do regeneracji bo musiały i po powrocie walka od nowa. Zmienianie przetwotrnic żarówek itd itp zawsze skutkowało jednym. Lewa nie świeci. Sprawdzenie kilkanaście razy przekaźników bezpieczników o nic. Wszystko jak należy. Podałem się i olałem temat bo okazało się że mostek wystarczy by świeciły oba.
Przed założeniem świateł do jazdy dziennej pompka na szybę działała później również. Ta na ksenony od początku milczy. Pracuję za granicą i wracam do Polski średnio co 6-7 tyg. Tyle auto stało pod domem nie ruszane. Po powrocie pompka zamilkła. Jaguar jest fajny ale zaczyna mnie on irytować dlatego myślę wrócić do mej miłości i znów kupić Lexusa

Offline Aneta

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 04, 2018, 10:21:32 am »
U mnie zaś cały czas świecą tylnie światła,nawet po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki,kierunkowskazy nie działają i wskaźnik paliwa,choć wskaźnik paliwa i kierunkowskaz jeden od czasu do czasu zadziała ale tylko na chwile

Offline Lary

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 04, 2018, 14:15:35 pm »
Bingo! Naprawiłem. Powodem awarii była wtyczka wchodząca na pompkę. A właściwie jej brak. Była pęknięta w kilku miejscach więc pozbylem się jej, jak się okazało dostała się tam woda i wsuwki zaśniedziały. Wyczyszczone zrobione na nowo ale tym razem jako że nie mam wtyczki zapchałem wszystko silikonem tak by lepiej uszczelnienić. Teraz działa.
Co najlepsze, źle włożyłem czujnik poziomu płynu i spryskiwacz działał ale nie działały wycieraczki, nie uruchamiały się wcale. Odpowiednie ustawienie i.... działa.
Niestety zbyt nerwowo wyciągałem pompkę od lamp i kuźwa urwałem rurkę znów z pomocą przyszedł silikon

Offline Zdrapciooh

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 04, 2018, 15:34:32 pm »
No to gratki :-clap
Tak poza tym to wygląda na to że to normalne, że jak czujnik wykryje poziom płynu, to działa sprysk a nie chodzą wycieraczki :-tylko
Co do pompki ksenonów, to warto na przyszłość wiedzieć że pasuje tu pompka spryskiwaczy ksenonów z Opla Astry G i H, o taką właśnie sobie kupowałem:  http://allegro.pl/show_item.php?item=6419953615&snapshot=MjAxNy0wMi0wOFQxNToxNTo0M1o7YnV5ZXI7NjY5NmJiYTdjMjBhZjRjM2UxZmI1NzZjYTc3YjJiNzViYzE3OGY2YzU2MWJlZDBlMGIxNmY2ZmU0NmEyYmE4Zg==

Offline Lary

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum

Offline Zdrapciooh

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 04, 2018, 23:02:18 pm »
Masz inną niż ta którą widać na moim linku z allegro?  ??????
A co do Twojego linku, to o który silniczek pytasz, bo link jest do listy pompek a nie do jednej konkretnej.

Offline Boodzio2

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 11, 2018, 14:40:16 pm »
Mam zbiorniczek z silniczkami.
Konstruktywna dyskusja  ,kluczem do rozwi±zania z³o¿onych problemów.
Aktualnie bez Jaguara.