Witam,
od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Jaguara XF-S, od początku mam problem z drgającą kierownicą, nie mogę znaleźć przyczyny, wiec zwracam się do was może ktoś tez miał taki problem. Problem polega na drganiu kierownicy przez pierwsze 5/10km jazdy, w tym czasie widać jak kierownica drga, po przejechaniu tej odległości drganie zanika nie widać tego gołym okiem, natomiast czuć w ręku wibracje kierownicy. Auto w tym czasie porusza się po linii prostej nie ściąga. Ale zacznę od początku:
Auto kupiłem delikatnie uszkodzone, uderzenie w krawężnik wygięta przednia prawa felga 20', nic wielkiego. Felgę wyprostowałem, zakupiłem nowe opony. Po czym udałem się na ustawienie zbieżności co nie było możliwe. Wymieniłem zatem prawy przedni wahacz "banan", zbieżność ustawiona, brak jakichkolwiek innych luzów. Drgania były ale je zignorowałem, sadziłem ze opony musza się ułożyć, niestety tak nie było, przejechałem 2tys nadal to samo wiec rozpocząłem poszukiwanie przyczyny, od ponownego przeważenia kol na wyważarce hunter pod obciążeniem(przekładnie opon w celu zniwelowania bicia). Nie pomogło. Do tej pory zrobiłem jakieś 7tys, drganie się nie pogłębia ani nie ustaje, jest na tym samym poziomie od początku.
Proszę o sugestie co może być przyczyna. Czy może być to delikatny luz w maglownicy? Byłaby to racjonalna odpowiedz, po rozgrzaniu płyn wspomagania niweluje drganie, ale czy zbieżność by się trzymała przy luzie w maglownicy?
Z góry dzięki za pomoc.