Dział Techniczny > XK8/R (1996 - 2006, jako x100), XK (2007 - 2015 jako x150)
rozładowany akumulator
wojtek03:
Szanowni, Chciałem odwołać się do Waszego doświadczenia. Mój XKR rocznik 2007 stało sobie wiernie pod wiatą około 2 tygodnie. tak się składało że nie było czasu rozwinąć skrzydeł. Następnie wyjechałem na wakacje kolejne 2 tygodnie. Po powrocie naszła mnie ochota na przejażdzkę, a tu auto martwe , akumulator zmarł na dobre. Nadmienię że te z górą pięć tygodni temu wymieniłem akumulator na nowy . Czy jest możliwe żeby po 5 tygodniach nowy akumulator padł na amen? W poprzednim XKR 2003 nowy akumulator padł po zimie po 4 miesiącach stania w garażu. ten nowszy ma nawet podtrzymywacz napięcia , ale go nie podłączyłem bo nie sądziłem że to tak szybko pójdzie... Czy to możliwe że elektronika takiego auta możę wyssać do cna świeży i pachnące akumulator? Czy jednak bardziej to wygląda na jakieś przebicie? pozdrawiam
Czezary:
Nie spotkałem się, żeby akumulatory się same rozładowywały, bo tak musi być (np. jakiś układ pobiera dużo prądu i tak jest zaprojektowany i już). Czasem moja Jadźka S-type zostawała sama na 3-4 tygodnie, bo lato i motocykl albo długi urlop i spokojnie odpalałem po powrocie. No chyba, że XKR ma jakiś specjalnie zaprojektowany układ i tak musi być, ale tak jak pisałem, nigdy nie spotkałem się z takim czymś.
Miernik i ognia mierzyć pobór z akumulatora z wyjętymi kluczykami (zwykłe tanie mierniki mają ograniczenie 10A przy pomiarze natężenia, spokojnie wystarczy) albo do elektryka :)
wojtek03:
Dzieki. Tak mi sie wydaje że jednak bez elektryka się nie obejdzie ...
Czy ktos może polecic sensownego elektryka z okolic Krakowa do zdiagnozowania problemu z rozładowującym się akumulatorem?
flavius:
Hej
Moj XKR 2007 postal ponad miesiac i niesttey nie odpala. Swiatla mrygaja, auto piszczy, krzyczy, wyje, choinka na desce rozdzielczej ale rozrusznik robi tylko "cyk" i nic. Domyslalem sie ze pewnie akumulator padl i planuje w piatek go uruchomic, niestety nigdy tego nie robilem :)
Czy ktos moze mnie poinstruowac na co uwazac?
1. Mysle sprobowac od 2 samochodu, mowia tylko zeby "-" podpiac do masy silniki, ale akumulator jest w bagazniku. Wogole to sie boje ze nie wejde do bagaznika, chociaz tydzien temu jeszcze sie otwieral bez problemu.
2. Chce uniknac wyjmowania akumulatora bo pewnie beda problemy z kodami do radia itp. W ostatecznosci tak zrobie.
Boodzio2:
Otwierasz maskę ,szukasz skrzynki z bezpiecznikami. W skrzynce powinien być duży czarny przykręcony bezpiecznik . Podpinasz normalnie prostownik plus do bezpiecznika ,minus do karoserii. zostaw tak ,żeby akumulator się podładował. Jak juz dostaniesz sie do bagaznika podłacz bezposrednio do akumulatrora ładowarke.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej