Dział Techniczny > XK8/R (1996 - 2006, jako x100), XK (2007 - 2015 jako x150)
rozładowany akumulator
Majsterwood:
Witam, coś chyba jest na rzeczy, bo w swoim XK8 już dwa razy wymieniałem akumulator przez 4 lata użytkowania. No ale, auto było jeżdżone tylko wiosną i latem przy ładnej pogodzie i co ważne na dość krótkie przejażdżki więc i akumulator nie miał jak się dobrze naładować. Po pierwszej zimie miałem tak jak kolega tj. aku był całkowicie nieodwracalnie rozładowany. Kolejne lata starałem się odpalać co jakiś czas lub podładowywać baterię. Przypadek kolegi jest jednak bardziej ekstremalny i tak krótki czas wskazuje na pewno na problem z jakimś zwarciem.
jako_tako:
Mialem na wiosne podobny przypadek z moim XJR (X308). Technika ta sama wiec moze Was to zainteresuje.
W ubieglym roku kupilem nowy akumulator, pojezdzilem kilka miesiecy po czym wstawilem auto na "przerwe zimowa" do garazu (garaz bez pradu). W marcu 2020 akumulator okazal sie calkowicie martwy. Nie swiecily sie nawet kontrolki i oswietlenie wnetrza. Postanowilem odpalic XJ od innego auta. Udalo sie dopiero po kilku probach. Szczesliwy pojechalem na przejazdzke (jakies 50 km) po czym postawilem auto pod domem. Za pol godziny przy ponownej probie odpalenia zero reakcji. Odpalilem ponownie od innego auta, zrobilem kilka kilometrow i podlaczylem na cala noc do prostownika (w innym garazu) . Rano odpialem prostownik i poszedlem do pracy. Po powrocie kolejna proba odpalenia i kolejne niepowodzenie. :-K Postanowilem kupic nowy akumulator ale przed tym podlaczylem prostownik na kolejna noc. Tym razem zadzialalo. Auto od 2 miesiecy odpala normalnie na starym akumulatorze.
Nie mam na to zadnego wytlumaczenia.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej