Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Remont silnika 2.7

<< < (3/3)

maron:
Z tego co wyczytałem na forum śledząc wpisy kolegów od 2 lat oraz przeglądając historię ,mogę Ci powiedzieć że przy przbiegu ok 200k pompa przestaje trzymać ciśnienie ,nie skokowo ,powoli,stopniowo aż w czasie rozruchu zaczyna byc słyszalny stukot kasownika luzu zaworowego a lampka kontroli ciśnienia zapala się po kilku sekundach(aktualnie tak mam).Po dalszych tysiącach km ,czas do zgaśnięcia lampki (czyli uzyskania minimalnego ciśnienia oleju) wzrasta do kilkunastu sek itd.Świadczy to o zużywaniu się pompy.Zmniejszenie ciśnienia nie jest skokowe i krytyczne lecz powoduje powolne ścieranie warstwy roboczej panewek,szczególnie w trakcie tych sekund od  odpalenia.W którymś wpisie wyczytałem że przy 160k należy profilaktycznie wymienić pompę,kozystając z okazji wymiany rozrządu.U mnie rozrząd był wymieniony przez poprzedniego właściciela dlatego trudno mi się zebrać do tej roboty ale mam to na uwadze bo mam 210k a czas do zgaszenia lampki ok 3 sek.Koledzy z forum twierdząże to nie jest problem ,te silniki tak mają i chodzą.Jednak to jest potwierdzeniem tej hipotezy.Oczywiście stan oleju ma zasadnicze znaczenie.

Driv3rrrr:
Zmierz ciśnienie oliwy. Na postoju powinno byc w granicah 1.5-2 bar. Wyciuchana pompa da w granicach 0.8-1.1 lub mniej.
Valeo bodajże robi w zamienniku te pompy. Ogólnie te silniki zabija dwie rzeczy. Wymiana oleju gdy był nowy co 30 tys km i to ma wpływna tą pompę. Fakt faktem i wały potrafia pękać.
Ogólnie gdyby nie zaniedbania od nowości to sa w miare dobre silniki

phoenix0000:
Witam serdecznie, moje autko już prawie gotowe. Dzisiaj dzwonili do mnie z warsztatu bym się uzbroił w cierpliwość bo starają się go odpalić. Na plaku się udało ale pochodzi chwilę i gaśnie. Macie może jakieś pomysły co warto sprawdzić??

jaro987:
Jak mechanicy w miejscu gdzie zostawiłeś kota nie wiedzá co zrobić, to zabierz go stamtád jak najszybciej. Daj do naprawy komuś kto zna sie na jagu.

Pozdrawiam

phoenix0000:
Witam posiada ktoś przyrząd specjalny do ustawienia pierścienia magnetycznego, z którego czujnik sczytuje prędkość obrotową wału korbowego?? Auto-krak jest nieczynny do 7 listopada;/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej