Witam!
W niedalekiej przyszłości (w ciągu roku) chciałbym zakupić XF'a pierwszej generacji. Jednak już teraz chciałbym zebrać możliwie najwięcej informacji (research ważny). Problem w tym, że w sieci znajduję albo ludzi chwalących kocura, albo tych co krzyczą, że wydali fortunę na naprawę francuskiego silnika i auto przez to jest fe. Ogólnie wychodzi na to, że ludzie dzielą się na tych, którzy mieli problemy z DPF oraz tych, którzy nie musieli się tym przejmować.
Dlatego chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej chyba w najlepszym do tego miejscu - na forum bezpośrednio od użytkowników XF'a. Co chciałbym głównie wiedzieć to:
- benzyna czy diesel? (jeżdżę do roboty codziennie 20 km ekspresówką, więc chyba DPF nie powinien być problemem?)
- patrząc na diesle widzę, że jest sporo silników 2.7, ale co jakiś czas trafiam na komentarz w stylu "najgorszy możliwy silnik", tak więc jeśli diesel to szukać 3.0 czy spokojnie 2.7 mogę brać pod uwagę? A jak benzyniak to który?
- typowe usterki oraz kosztowne naprawy (o tym że DPF to się już naczytałem, zmieniać olej co 10 tys km to też już wiem)
- naprawy na drogich częściach oryginalnych, czy są dostępne dobre zastępcze?
- czy wersje wyposażenia się mocno od siebie różnią? Bo z tego co zdążyłem zaobserwować, to każda oferta zawiera multum elementów wyposażenia, więc trudno mi się zorientować, co zawiera droższa wersja, a czego brakuje wersji podstawowej (o ile taki podział jest)
- ceny tych aut wahają się strasznie, więc ciekaw jestem ile trzeba liczyć, za porządny model (igły nie szukam, przygody oczywiście akceptuję pod warunkiem, że konstrukcja auta nie została naruszona i wszystko zostało porządnie naprawione, w końcu szukam auta prawie 10 letniego)
P.S.
Jeżeli nie ten dział, bądź pytam o pierdoły to z góry przepraszam i prosiłbym o wyrozumiałość, bo autem jestem oczarowany, a tendencyjnością opinii w sieci załamany