Witam,
Jaguar X-Type 2.5 V6 4x4
W moim Jagu coś się popsuło z napędem. Po wymianie silnika Kocur stracił częściowo napęd...
Przy montażu silnika jedna z przednich półosi została nieprawidłowo założona tzn. prawy zewnętrzny przegub się wypiął(co ujawniło się po kilku km).
Po przejechaniu do domu na kołach wymieniłem ponownie olej w "nowym" silniku i zauważyłem że z półosią jest coś nie tak. Nie miała uszkodzeń mechanicznych więc została zamontowania ponownie i po tym ujawnił się problem.
Po złożeniu wszystkiego pojawił się problem z napędem. Przednie koła są ciągle zblokowane na mechanizmie tzn ciągle oba kręcą się w tę samą stronę z taką samą prędkością (jakby zapiął blokadę napędu).
Na mokrej trawie po zaczepieniu samochodu za hak ewidentnie widać że napęd mają tylko koła tylne (tylne buksują a przednie stoją w bezruchu).
Po podniesieniu na podnośniku całego samochodu i załączeniu biegu "ciągną" wszystkie 4 koła równo z tym że łapiąc za jedno tylne ono się zatrzymuje i kręcą się przednie plus jedno tylne, natomiast łapiąc za przednie zatrzymują się od razu oba przednie.
Wszyscy mechanicy których nawiedziłem z tym problemem wskazują na uszkodzenie skrzyni rozdzielczej z tym że żaden z nich nie jest na tyle przekonany swego zdania by podjąć się jej wymiany.
Przed wymianą silnika X-Type miała napęd na 4 łapy co było sprawdzane
Pytanie co rzeczywiście może być przyczyną problemu? Po uruchomieniu silnika czasami pojawia się jakiś błąd skrzyni ( samochodem nie jest jeżdżone teraz tylko odpalany od czasu do czasu).