Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

xf 2.0t sprzeczne informacje

(1/3) > >>

marcin.p:
Witam!

kocura mam od paru miesiecy, 2.0turbo  rok 2013. ale......:)
aso w bydgoszczy,katowicach i wawie powiedzialo mi ze w tym samochodzie rozrzadu sie nie wymienia:)
aso w krakowie twierdzilo inaczej:)
podobnie jest z olejem w skrzyni,aso ze nie wymieniac
w landserwis powiedzieli mi ze producent skrzyni zaleca wymiane oleju po 160.00 tys:) obecnie mam 140.000
jak to do cholery w koncu jest?:)
nie chce z czyms przewalic bo autko kosztowalo troche grosza i to nie zabawa juz ,jak cos sie rypnie:D
ostatnia kwestia to cisnienie w oponach
w porzednich autach mialem poprotu konkretna wartosc np 2.1 i z glowy
a tu do 160km/h 2.1 a powyzej 2.6:)
rozpietosc jest strasznie duza:) przeciez sobie nie dowale powietrza na trase a po zjechaniu upuszcze:)
w aso mi laduja posrednio czyli 2.3
jak to rozwiazujecie?

z gory serdeczne dzieki za pomoc

niewaskieauto:
Wystosowal bym pismo do JLR Polska z pytaniem kto tu kłamie i jaka jest prawda

marcin.p:
chyba musze tak zrobic:)

przeczytalem chyba juz wszystko co mozliwe na temat  skrzyni, wlacznie z tymi ktore sa montowane w bmw.
argumenty za i przeciw wymianie oleju sa tak pol na pol. i sensownie uzasadniane.

2.0t jest podobno taki sam jak w mondeo 2.0 ecoboost. i tam podobno rozrzad co 240tys.
osobiscie uwazam ze fizyki nie da sie oszukac i taki interwal jest drastyczny.
a znowu panicznie wymieniac wszystko jak leci to tez nie ma sensu.

moze jednak ktos ma jakes doswiadczenia w tych tematach?

kłaniam

Driv3rrrr:
Olej w skrzyni sie wymienia wraz z filtrem - tutaj nie ma pół środków. Co do rozrządu - mimo ze łańcuch to bym wymienił bo wiadomo jak robią obecne silniki

szymek:
Poprosiłbym w salonie o kopię strony instrukcji serwisowej dotyczącej obsługi skrzyni biegów i wymiany rozrządu. Każde auto posiada taką instrukcję.
W temacie ciśnienia w oponach: w dłuższych podróżach, lub przy ostrej jeździe opony nagrzewają się znacznie i ciśnienie w oponie wzrasta.Osobiście maksymalny wzrost, jaki zanotowałem, to było 0,5bara. Proponuję kupić mały, kieszonkowy manometr i poobserwować swoje auto.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej